Ринок газу для населення: чи є ризик підвищення цін

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

З першого серпня в Україні почав функціонувати ринок газу для населення. У коментарі «Слово і діло» експерт в сфері енергетики, директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив, що з'явився ризик зростання цін на газ для населення, оскільки на ринку не дотримано умов конкурентності та рівного доступу до ресурсу.

«Із запуском ринку газу нічого не змінилося практично. Скасовано спецобов'язки і тепер ціну ніхто не формує, вона прив'язана до біржі. У принципі, споживач і раніше міг поміняти постачальника. Були спроби сприяти зростанню конкуренції, але до цього теж є великі питання. Оскільки уряд і влада в цілому не змогли забезпечити доступ трейдерів до ресурсу, що добуває «Нафтогаз-Україна», компанія «Укргазвидобування», то це створює питання з приводу конкуренції, і трейдери перебувають зараз у нерівних умовах з «Нафтогазом» та його дочірньої компанії, не маючи доступу до ресурсу. Це може призвести до того, що «Нафтогаз» просто витисне інших гравців ринку, через що підвищаться ціни», –сказав Марунич.

ЄС допоможе Києву реформувати ринок газуУкраїна та Європейський Союз розпочали проект комплексного вивчення українських підземних сховищ газу.
Енергетик зазначив, що ризик підвищення цін невисокий, оскільки ціни в Європі на газ низькі і Україна прив'язана до імпортного паритету.

«Для тих, хто не платить, зберігаються ті ж самі заходи впливу. Проблема полягає в тому, що накопичилася величезна кількість боргів у цілому на ринку газу. Їх більше 110 мільярдів гривень. І, наскільки мені відомо, влада не може ухвалити рішення про їх списання, що вже прямо загрожує підготовці до майбутнього опалювального сезону, який стартує приблизно за 2,5 місяці. Це загрожує функціонуванню всієї системи. Ситуація ускладнюється як тим, що компанії накопичили величезну кількість боргів, так і споживачі не доплачують», – додав Дмитро Марунич.

Нагадаємо, Кабмін змінив розрахунок тарифів ЖКГ.

Тарифи на опалення та інші послуги ЖКГ будуть розраховуватися з урахуванням умов роботи ринків газу та електроенергії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: