Оплата комуналки під час карантину: чи можуть знизити ціни на газ

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Перспектива того, що ціни на газ для українців будуть знижуватися, є щонайменше до літа. Більш того, ціни могли знизити вже давно. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Експерт розкритикував систему встановлення тарифів, яка діє в Україні. За його словами, рівень тарифів неадекватний рівню доходів населення, тому обвал оплати комуналки неминучий.

Сергієнко звернув увагу на те, що керівництво «Нафтогазу» неодноразово говорило про ринкові ціни на газ, але нічого для цього не робило, хоча могло.

Зараз у всьому світі падає ціна нафти, а ціни на газ визначаються значною мірою з альтернативних джерел, уточнив експерт.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рікЗа новим макроекономічним прогнозом Кабміну інфляція прискориться, а середня зарплата буде нижчою.

«Якщо альтернативні джерела падають в ціні, значить й ціна на газ повинна падати. Інакше його просто ніхто не купуватиме. 60% від минулого року був транзит газу. Значить, Європі газ не потрібен, а, отже, ціна газу повинна скорочуватися. Це нормальні ринкові механізми», – прокоментував директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста».

При цьому він зауважив, що навколо цієї теми розгортається дуже багато спекуляцій. Він уточнив, що ціни давно потрібно було знизити приблизно так, як вони впали в Європі.

Сергієнко підкреслив, що в України й раніше були всі можливості зробити тарифи посильними для оплати. Однак бажання заробляти перевищило, додав він.

«Премії та доходи НАК «Нафтогазу» залежать від грошового обігу компанії. Якщо цей обіг є, співробітники отримують хороші зарплати та премії. Якщо обіг компанії падає, знижуються й доходи. Тому спрацював виключно економічний бізнес-фактор, незважаючи на те, що «Нафтогаз» вважається державною компанією, але така вона тільки за назвою, а не за суттю та діяльністю», – прокоментував директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, через пандемію коронавірусу Кабінет міністрів України двічі переглянув макроекономічний прогноз на 2020 рік. «Слово і діло» порівняло нові цифри із затвердженими в жовтні 2019-го.

«Слово і діло» також подивилося, які настрої в населення України щодо ситуації, яка склалася в країні через епідемію COVID-19, за даними КМІС і соціологічної групи «Рейтинг».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: