«Газпром» боїться втратити український ринок газу – експерт

Читать на русском

«Газпром» нарешті почав усвідомлювати, що якщо не піде на поступки щодо України, його витіснять європейські партнери.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи ухвалення закону «Про ринок природного газу», зменшення поставок газу на угорському напрямку і відносини «Газпрому» та НАК «Нафтогазу».

«У поставках газу в Україну на угорському напрямку ще з минулого року були серйозні коливання. Обсяги або зменшувалися, або взагалі припинялися. В принципі, поставки газу в угорському напрямку не були пріоритетними для України, але його все одно потрібно використовувати. Зниження поставок газу може бути викликане декількома причинами. Мова може йти як про дефіцит поставок, так і про певні транспортні обмеження поставок через Угорщину. Питання також може бути пов'язане і з тим, що, по-перше, НАК «Нафтогаз» не може використовувати на 100% всі можливості експортних потужностей з європейського напрямку  з фінансових міркувань, а по-друге, через відсутність таких потреб», – пояснює Омельченко.

На думку експерта, у зменшенні реверсу газу з Угорщини не потрібно шукати політичної складової. Швидше за все, дане питання – суто комерційного характеру.

«Те, що «Газпром» не має наміру застосовувати до «Нафтогазу» штраф за недобір газу, говорить про те, що це потрібно доводити в судовому порядку. Заяви «Газпрому» на 99,9% – голослівні промови, які нічим не підтверджуються та не мають юридичної сили. Крім того, російська компанія просто не хоче втрачати український ринок. «Газпром» нарешті почав усвідомлювати загрозу – якщо у нього не буде гнучкої цінової політики і взагалі контрактів з Україною, то він втратить український ринок. На цей ринок прийдуть європейські партнери, які витіснять «Газпром», – розповідає аналітик.

Зі слів енергетичного експерта, Україні важливо взагалі перепідписати новий договір з «Газпромом», на абсолютно нових умовах, особливо враховуючи прийняття закону «Про ринок природного газу».

«Закон про ринок газу – величезний позитивний крок у напрямку євроінтеграції в енергетичній сфері, оскільки це дозволяє створити конкурентний ринок в інтересах споживача. Якщо закон буде імплементований належним чином, це може створити потенціал для інвесторів», – підсумував Володимир Омельченко

Вчора, 9 квітня, Рада прийняла закон «Про ринок природного газу», який є однією з умов схвалення $ 17,5 млрд кредиту МВФ Україні.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом в президенти країни Порошенко пообіцяв диверсифікувати поставки газу і забезпечити енергетичну незалежність України.  Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: