Призначення Кравчука в ТКГ: чи вдасться досягнути результатів

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Глава держави Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ. Рішення було схвалено 30 липня. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін відзначив, що перший президент України Леонід Кравчук може стати компромісним керівником української делегації в ТКГ, і це може зрушити процес врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Якщо говорити про призначення Кравчука, тут ключове питання ось в чому: ТКГ зараз перенавантажена, тому що до її складу увійшли профільний віцепрем’єр і представники Верховної ради. Ще тоді, коли був Кучма. По суті, вони й так виконували ключову роботу. Коли мінська група не була так підсилена, то Кучма тоді виконував роль медіатора, посередника між переговорами та владою. Напевно, зараз ця конфігурація змінилася», – сказав Якубін.

Кравчук очолив українську делегацію в ТКГ: реакція соцмережЛеонід Кравчук очолив українську делегацію в контактній групі, яка веде переговори щодо Донбасу в Мінську. Зібрали, що думають у соцмережах.

На його думку, присутність Кравчука посилить договороздатність з боку Києва та дозволить зробити результати переговорів публічними.

«Призначення Кравчука обумовлено тим, що він перший президент, що він позитивно сприймається ключовими фігурами і може бути публічним спікером. Укотре це свідчить, що для Зеленського ці питання залишаються пріоритетними. Але ключову роботу виконуватимуть представники влади, якими група була підсилена», – пояснив експерт.

Якубін додав, що з боку Росії це призначення буде сприйматися позитивно і завдасть шкоди Україні.

«У Кравчука є досвід спілкування з пострадянськими політиками. Він знає, як вибудовувати таку апаратну бюрократію, а російська бюрократія такою і є, і є наслідком радянської системи. У Кравчука є професійний код, щоб мати справу з ними», – підсумував політолог.

Нагадаємо, 28 липня другий президент України Леонід Кучма заявив, що йде з посади голови української делегації в ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: