Найманці РФ у Білорусі: чи можлива екстрадиція бойовика з українським громадянством

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Служба безпеки України направить запит про екстрадицію затриманих білоруськими правоохоронцями кількох десятків російських бойовиків. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що раніше Україна не висувала звинувачення найманцю РФ, який був затриманий у Білорусі разом з іншими бойовиками, тому екстрадиція малоймовірна.

«Навіть якщо це громадянин України, у Білорусі йому можуть висунути що завгодно. Україна може вимагати у двох випадках: коли вона збирається захистити своїх громадян і якщо скоєно злочин особливої ​​тяжкості, зокрема підготовка теракту. І другий момент – це коли ми хочемо покарати в себе в Україні, а до них не висунуто жодних звинувачень на сьогодні. Так, вони є в базі «Миротворець». Так, ми знаємо, що вони воювали на Донбасі, але державних звинувачень немає», – прокоментував Жданов.

СБУ ініціює екстрадицію затриманих бойовиків «Вагнера» в БілорусіСлужба безпеки України направить запит щодо екстрадиції затриманих білоруськими правоохоронцями декількох десятків російських бойовиків.

Він додав, що підстав для екстрадиції немає, оскільки Україна їх не розшукує.

Жданов уточнив, що в разі рішення української влади екстрадувати українського громадянина, який був затриманий у складі групи ПВК «Вагнер», необхідно подати заявку до білоруського МЗС, і тоді Білорусь ухвалюватиме рішення про це.

«У цій ситуації все залежатиме від звинувачень, які будуть висунуті з боку Білорусі. У Білорусі є консульська служба та подальші дії – це їх обов'язки. Консул повинен з ними зустрітися, а потім всі дані передаються до України. Згодом правоохоронні органи визначають, варто їх екстрадувати до України, і тут їх карати або нет », – розповів військовий експерт.

Раніше, у РНБО пропонують екстрадувати з Білорусі до Україну найманців «Вагнера».

Нагадаємо, вчора в Білорусі затримали 32 бійців російської приватної військової компанії «Вагнер». У білоруських правоохоронних органах заявили, що бійці ПВК прибули для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії в країні.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав ситуацію надзвичайною подією і зажадав від Росії пояснень.

Також влада Білорусі вирішила перекинути військові сили на кордон, зокрема з Росією. Такі запобіжні заходи ухвалені на засіданні Ради безпеки країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: