Апеляція ВАКС залишила без змін вирок екссудді за неподачу декларації

Читать на русском
Апеляційна палата залишила без змін обвинувальний вирок колишній дніпровській судді, яка відмовилася від ЕЦП.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата залишила без змін вирок колишній судді апеляційного суду Дніпропетровської області Зої Пономарь, яку визнали винною в умисному неподанні електронних декларацій.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

«Щойно стало відомо, що судді апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька (головуюча), Інна Калугіна і Микола Глотов залишили чинним вирок колишньої судді Зої Пономар, яка не подала електронні декларації», – інформують у ЦПК.

Як відомо, ВАКС визнав Пономарь винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України. Також суд призначив їй покарання у вигляді 51 тисячі гривень штрафу з позбавленням права обіймати посаду судді строком на два роки.

За версією слідства, суддя апеляційного суду, будучи суб’єктом декларування, умисно не подала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015-2017 роки, що передбачено Законом України «Про запобігання корупції», чим порушила вимоги зазначеного закону.

На підготовчому засіданні обвинувачена намагалася закрити справу. Пономарь вказувала, що не вбачає у своїх діях складу злочину, оскільки в Україні не передбачена відповідальність за відмову від оформлення електронного цифрового підпису. Оскільки вона не оформлювала ЕЦП, то й подати електронну декларацію не могла. Крім того, екссуддя зазначила, що подала декларації до Національного агентства з питань запобігання корупції у паперовому вигляді, і наполягала на тому, що фактично її обвинувачують у відмові від отримання електронного цифрового підпису та за подання паперової форми декларації, а не електронної.

Нагадаємо, ВАКС оголосив вирок колишньому директору Львівського бронетанкового заводу Роману Тимківу і визнав його винним. Також суд оприлюднив вирок колишньому народному депутату Геннадію Бобову. Раніше ВАКС оприлюднив перший виправдувальний вирок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: