Законопроект про «зелену» енергетику: чи зміниться тариф для населення

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Голова Верховної ради Дмитро Разумков у вівторок, 28 липня, підписав законопроект про «зелену» енергетику. У коментарі «Слово і діло» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснив, що законопроект вирішує проблему із заборгованістю на ринку відновлюваної енергетики, однак це не впливає безпосередньо на тариф для населення.

«Закон передбачає вирішення проблеми заборгованості на ринку «зеленої» електроенергії, бо сталося так, що «зелені тарифи», які держава гарантувала раніше виробникам «зеленої» електроенергії, виявилися занадто високими для України. До підвищення цін для населення це не має відношення. Тарифи для населення та «зелені тарифи» – це різні аспекти. Якщо взяти ринок глобально, то це пов’язано в якійсь частині, населення також оплачує виробництво «зеленої» електроенергії, але не можна сказати, що тарифи для населення від цього залежать напряму», – розповів Корольчук.

Зелений тариф в Україні: що дасть долучення до IRENA та чи є вигода для споживачів?Україна стала повноправним членом Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Що членство в організації дасть Україні і як вплине на інвестиційний клімат, розбирались експерти.

Він пояснив, що компанія «Гарантований покупець», яка збирає кошти з усіх учасників ринку, не сформувала достатню суму, й заборгованість становила близько 18 мільярдів гривень.

«Якби цей закон не був ухвалений, заборгованість би становила на кінець року близько 30 мільярдів гривень. Також існувала проблема судових позовів і від наших, і від закордонних інвесторів, але ця проблема знята, бо більшість погодилися на скорочення «зеленого тарифу» і згідно із цим законом фактично припиняється будівництво нових сонячних, вітрових електростанцій на певний період. У принципі, підписаний Разумковим закон констатує, що проблема вичерпана», – прокоментував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Насамкінець експерт уточнив, що підприємства відновлювальної енергетики будуть продовжувати виробляти електроенергію, і тепер коштів на ринку вистачатиме, щоб «зелений тариф» виплачувався повною мірою.

Нагадаємо, ВР схвалила відповідний закон на позачерговому засіданні 21 липня. Він передбачає зниження тарифів для сонячних електростанцій на 15%, для вітроелектростанцій – на 7,5%, без пролонгації терміну їх дії.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» №330, що парламент ухвалив 4 грудня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: