Зелений тариф в Україні: що дасть долучення до IRENA та чи є вигода для споживачів?

Читать на русском
Марія Яковлєваексперт в енергетичній сфері

Ще минулого року глава уряду анонсував введення в експлуатацію 12 вітрогенераторів вітряної електростанції «Новотроїцька» на Херсонщині. Після завершення будівництва електростанція має увійти до трійки найбільших в Україні. Уже цього року 24 лютого Україна отримала статус повноправного члена Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Схоже, зелена енергетика набуває популярності не лише в світі, але й для України стає пріоритетним напрямком розвитку енергетичної галузі.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, що означає для України долучення до IRENA та чи дозволить це збільшити інвестиції у відновлювальну енергетику.

Енергетичний експерт Марія Яковлєва відзначила, що тепер Україна стає повноправним учасником на рівні з іншими країнами. За її словами, це сприятиме розвитку біо-, гідро-, сонячної, геотермальної енергії, енергії вітру. Це членство відкриє доступ до новітніх технологій, заохочуватиме науково-дослідницьку роботу, в тому числі із соціально-економічних питань, сприятиме розвитку дослідних мереж, розробці та застосуванню технологій у цій сфері.

«Україна має надзвичайно потужний потенціал у сфері відновлюваної енергетики», – додала вона.

Пільгові умови кредитування

Яковлєва підкреслила, що для України це змога отримати нормальний обмін даними та досвід у питаннях відновлювальних джерел.

«Агентство має фонд фінансування – 350 мільйонів доларів на рік. Надаються кредити на відновлювальну енергетику на достатньо пільгових умовах. По-перше, термін кредиту може бути до 20 років. У нас у країні таких кредитів узагалі немає. По-друге, відсоткова ставка дуже низька – 1-2%. Сума кредиту, яка надається, – від 5 до 15 мільйонів доларів на умовах фінансування 50/50», – наголосила експерт.

Вона звернула увагу, що цьогоріч має запрацювати Фонд енергоефективності, який надаватиме кредити споживачам на заходи з енергоефективності та енергозбереження.

Скільки платять за світло українці, європейці та американціУкраїна входить до першої десятки країн, де найдешевша електроенергія для населення. Аналітики Слова і Діла порівняли середню вартість електроенергії для населення в різних країнах світу.

«Через Фонд енергоефективності держава компенсуватиме велику частину витрат на заходи з відновлювальної енергетики: на встановлення сонячних батарей, теплових насосів, вітростанцій у себе в побуті», – підкреслила Яковлєва.

У зв'язку з цим очікується значне зростання попиту на всі види обладнання для відновлюваної енергетики, додала вона.

«Сьогодні на території України немає такого масштабного виробництва обладнання для відновлюваної енергетики. Держава, запобігаючи збільшенню імпорту, має сприяти тому, щоб українські підприємства-виробники через Агентство (IRENA) отримували пільгові кредитні кошти для будівництва нових виробничих потужностей із випуску обладнання для відновлюваної енергетики», – акцентувала фахівець.

Сонячні батареї в будинках українців: занадто дорого?

Встановлення в квартирі сонячних батарей, щоб замістити споживання місяць приблизно 400 кіловат обійдеться приблизно в 60 тисяч гривень. Без підтримки держави для українця це непідйомні кошти.

«Можна скористатися програмами Фонду енергоефективності та отримати компенсацію від держави на рівні приблизно 50%. Тоді сонячні батареї обійдуться в 30 тисяч гривень», - уточнила експерт.

За її словами, потужності українських виробників сонячних батарей невеликі.

«Держава, яка налаштована на те, щоб відновлювальна енергетика ефективно й швидко розвивалася, сприятиме будівництву українських виробничих потужностей», – додала Яковлєва.

«Завдяки довгостроковим пільговим кредитам Агентства (IRENA) це можна зробити. Тоді ми будемо говорити, що сонячні батареї, які вироблятимуться на території України, матимуть значно меншу ціну, ніж імпортні», – констатувала вона.

Кредити Міжнародного агентства (IRENA) більше направлені на виробників, аніж на побутових споживачів, підкреслила експерт.

«Для споживачів передбачені програми Фонду енергоефективності», – уточнила Яковлєва.

Зелений тариф – не для всіх

«Не всі споживачі можуть скористатися зеленим тарифом, є обмеження. Мешканці багатоповерхівок можуть встановити в себе сонячні батареї, але отримати оплату за зеленим тарифом за зайву сонячну електроенергія, передану в загальну електричну мережу, не зможуть. Ця норма розповсюджується виключно на приватне житло, тобто індивідуальні будинки», – пояснила вона.

На її думку, саме це гальмує розвиток відновлювальної енергетики. Переважна більшість населення України мешкає в багатоповерхівках.

За словами експерта, є ще одна складова – величина відшкодування за зеленим тарифом.

«На сьогодні компенсувальна складова занадто висока, десь на рівні 150 євро за кіловат. Наприклад, у Німеччині вона вдвічі менша – 75 євро за кіловат», – зазначила вона.

На цю проблему звертав увагу нашої влади голова Європейського енергетичного співтовариства Янез Копач.

«Ми отримали негативний досвід деяких європейських країн, які, щоб залучити інвестиції в зелену енергетику, встановили занадто привабливу компенсувальну складову, що виплачується з бюджету країни. Інвестори прийшли, збудували потужності для вироблення відновлюваної енергетики, а бюджети таких країн внаслідок високої компенсувальної складової збанкрутіли», – нагадала експерт аргументи Копача.

«Тому сьогодні ми бачимо таку велику зацікавленість з боку німецьких компаній у будівництві сонячні станції саме в Україні, а не в Німеччині», – резюмувала Марія Яковлєва.

Нагадаємо, за даними «Слова і Діла», віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Геннадій Зубко ще минулого року пообіцяв, що Фонд енергоефективності запрацює в 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: