Продовження мораторію на імпорт електроенергії: як зміниться тариф для населення

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Уряд планує ініціювати продовження заборони імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до кінця наступного року. Як повідомила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, вже готується відповідний законопроект. Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар пояснив у коментарі «Слово і діло», що продовження заборони імпорту електроенергії не вплине на ціни для побутових споживачів, але підвищення тарифу все одно слід очікувати.

«У принципі, це рішення позавчорашнього дня. Оскільки був відкритий канал імпорту, це призвело до проблем у нашому енергосекторі. Незважаючи на те, що обсяги імпорту були не такими вже й великими, все одно це призвело до скорочення споживання електроенергії вітчизняних виробників. Наслідки стали більш відчутними й через карантинні заходи, які призвели до падіння економічної активності в Україні і, відповідно, скорочення енергоспоживання», – сказав Гончар.

Імпорт газу до України з ЄС досяг рекордних обсягівПостачання газу до України з країн Європейського союзу досягли рекордних обсягів за останні 5 років.

Експерт відзначив, що в таких умовах розпочалася боротьба за ринкові ніші, і в цьому контексті утворилась найбільш дорога генерація.

«А найбільш дешева, яка мала б забезпечувати потреби споживачів електроенергії – атомна генерація, – виявилась дискримінованою. Тому заборона імпорту – логічний крок на тлі такої ситуації», – пояснив фахівець.

Рішення влади щодо імпорту, на думку експерта, призвело до кризи на українському енергетичному ринку. Але заборона імпорту електроенергії до кінця наступного року не вплине на ціни для споживачів.

«Не треба думати, що електроенергія з Росії виявилася дешевшою для споживачів. Це ніяк не вплинуло на побутових споживачів, інша справа – ринок промислових споживачів. Там відбуватиметься коливання цін. Тому це не вдарить по пересічному громадянину, але підвищення так чи інакше буде, але це наслідок зовсім інших процесів, пов’язаних із необхідністю модернізації тепломереж у цілому. Це потребуватиме грошей, а гроші можна взяти тільки з тарифу, тобто з кишені всіх: і побутових споживачів, і промислових. Оскільки влада готується до місцевих виборів, вочевидь, вона втримається від непопулярних кроків. Але тільки-но вибори пройдуть, слід очікувати подорожання», прокоментував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що імпорт газу до України з ЄС досяг рекордних обсягів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: