Відновлення імпорту електроенергії з РФ: чи посилиться криза в енергетиці

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Імпорт електроенергії до України з РФ і Білорусі можуть відновити після закінчення дії карантину. Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі «Слово і діло» зауважив, що відновлення імпорту поглибить кризу в енергетиці, бо не враховує інтересів учасників економічних процесів усередині країни.

«У нас поки що діє обмеження, яке встановив Кабінет міністрів України. Це не заборона імпорту електроенергії із Росії, а обмеження, яке діє на час карантину. Карантин закінчиться, імпорт автоматично відновиться. Тут навіть не треба жодних нових пропозицій на рівні законодавства», – сказав Корольчук.

Фахівець пояснив, що формально імпорт електроенергії із країн, які не є членами Енергетичного співтовариства, тобто з Росії та Білорусі можна здійснювати після карантину й це не потребує додаткових дозволів чи ініціатив на рівні законодавства, проте від цього постраждають українські учасники ринку.

Імпорт електроенергії: кому на ринку вигідна заборона постачанняЗаборона на імпорт електроенергії з РФ позитивно вплине на внутрішніх виробників і зміцнить галузь, вважає експерт.

«Проблема в тому, що імпорт електроенергії з РФ став першим кроком до кризи в енергетичній сфері. Дешева електроенергія зайшла з Росії й відразу скоротили виробництво теплові електростанції, які споживають вугілля. Вугілля стало непотрібним, зупинилися підприємства, шахти. Також у цілому й карантин на це вплинув також. Це фактично стало початком кризи. Якщо імпорт електроенергії відноситься, то відразу можна буде говорити про зупинку вугільних підприємств», – зазначив експерт.

За його словами, за рахунок того, що ціна на електроенергію в Росії нижча, залишаються незадіяними українські потужності.

«Підприємства залишаються незадіяними й теплові електростанції, теплові електроцентралі, які споживають вугілля, вугільні шахти, які працюють і немає значення, вони державні чи приватні, – це все всередині Україні. З цієї позиції досвід інших країн показує, що за таких обставин ринок ставлять на друге місце. Спочатку забезпечуються інтереси всіх учасників економічного процесу всередині країни», – підсумував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, 4 грудня минулого року Верховна рада заборонила імпорт електроенергії з Росії.

Також стало відомо, що Кабмін ухвалив рішення зробити вугілля основним видом пального для виробництва електроенергії на ТЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: