Імпорт електроенергії: кому на ринку вигідна заборона постачання

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

25 грудня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо забезпечення контролю цін на електроенергію при недостатній конкуренцію, який передбачає заборону на продаж і постачання електроенергії, що імпортується з РФ. В умовах низького попиту на електроенергію, це рішення позитивно вплине на українського виробника, однак великі споживачі зацікавлені в зниженні цін на ринку. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив в коментарі «Слово і діло», що влада повинна забезпечити баланс на ринку через інструменти регулювання.

«По суті імпорт з Росії - заборонений. Імпорт з Білорусі після карантину може бути відновлений. А з Росії імпорт електроенергії заборонили до кінця року, і це навіть не обговорюватиметься. У «Укренерго» навіть аукціони скасували. В принципі, там можливі варіанти, якщо така необхідність буде. Принаймні, це не заборонено законодавством - імпорт з Білорусі. Чи станеться це - залежить від багатьох факторів, включаючи темпи відновлення української економіки й відновлення споживання. Тому, що зараз низьке споживання і вона просто нікому не потрібна в тому обсязі, який був раніше», - сказав Марунич.

Під час пандемії вартість електроенергії для промисловості в Європі стала меншою, ніж в УкраїніНайбільш суттєво оптові ціни на електроенергію для промисловості почали знижуватися під час пандемії, але не в Україні.

На думку експерта, в цій ситуації великі споживачі електроенергії зацікавлені в низьких цінах. При цьому загальне падіння цін на ринку ускладнить формування тарифу.

«Чи є можливі заходи щодо стабілізації, в тому числі, що стосуються заборони імпорту, бо провали на ринку били по багатьох галузям, включаючи вугільну. Тому, якщо імпорт не буде відновлений ​​- це в інтересах внутрішніх виробників електричної енергії. Якщо імпорт знову відновлять у великих обсягах і це призведе до падіння ціни всередині України - це вигідно великим споживачам», - зазначив експерт.

При цьому він зазначив, що якщо на ринку будуть створені занадто низькі ціни - це вб'є частину енергетики.

«Необхідно знайти розумний баланс», - сказав він.

Марунич зазначив, що в цій ситуації повинні бути забезпечені регуляційні заходи, які будуть гарантувати баланс на ринку.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив міністру енергетики та захисту навколишнього середовища терміново обмежити імпорт вугілля та електроенергії.

Відзначимо, «Слово і діло» пропонує згадати, яким був опалювальний сезон у 2014-2019 роках.

Також ми писали про ситуацію з цінами на електроенергію для промисловості в Україні та інших країнах Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: