У НАБУ знову повідомляють про запобігання корупції на ОГХК

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомляють про нову спробу завдання понад 50 млн грн збитків державній компанії.

У Національному антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомляють про попередження спроби завдання 52 млн грн збитків державному підприємству «Об'єднана гірничо-хімічна компанія».

Про це йдеться у повідомленнях пресслужб відомств.

«НАБУ та САП у співпраці з новим керівництвом ОГХК запобігли завданню 52 млн грн збитків, не дозволивши безоплатно вивезти сировину ОГХК за кордон. Йдеться про 1845 тонн рутилового концентрату, який наразі перебуває в Одеському морському торговельному порті», – інформують у НАБУ.

В САП повідомляють, що попереднє керівництво ОГХК вирішило безоплатно передати 1845 тонн рутилового концентрату австрійській компанії, яка вже заборгувала держкомпанії близько 600 млн грн.

«Дізнавшись про цей факт, а також про те, що незаконно переданий рутил зберігається в Одеському морському торговельному порту, новий менеджмент держпідприємства звернувся до НАБУ. Своєю чергою НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на сировину в межах досудового розслідування фактів можливих зловживань на держпідприємстві. Відповідне клопотання задоволено слідчим суддею Вищого антикорупційного суду», – наголошують у прокуратурі.

Раніше у травні НАБУ і САП вже запобігли нанесенню 80 млн грн збитків ОГХК. Тоді за рішенням попереднього керівництва намагалися безоплатно мали передати 20 тисяч тонн титановмісної сировини офшорній компанії. Як з'ясували органи правопорядку, ця компанія вже мала заборгованість перед ОГХК на суму близько 300 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ і САП вже обвинувачують колишнього керівника ОГХК у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, Руслан Журило та ще один експрацівника ОГХК із метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб упродовж грудня 2014 року-липня 2016 року при здійсненні господарської діяльності продавали титановмісні руди за заниженими цінами через компанії-посередники. Реалізація сировини здійснювалася через пов'язані та підконтрольні керівництву державного підприємства іноземні компанії-посередники з Австрії та Великої Британії, з подальшим продажем руд іноземним суб'єктам господарювання реального сектора економіки – кінцевим отримувачам за дійсними ринковими цінами.

При цьому службові особи державного підприємства за можливості укладення прямих контрактів вели переговори та укладали контракти, діючи в інтересах вищевказаних підконтрольних компаній-посередників. На рахунках цих компаній і залишилася частина прибутку в сумі $12,9 мільйона, що, відповідно до офіційного курсу валют, встановленого Національним банком України, становить 296,8 млн грн.

Водночас у НАБУ заявили, що викрита схема на ОГХК продовжує діяти. Також у суді допитали чинного керівника ОГХК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: