САП та НАБУ запобігли розкраданню 80 млн грн ОГХК

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку заарештували концентрат державної компанії, яка та хотіла передати іноземній фірмі.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завадили ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» розтратити 20 тисяч тонн титановмісної сировини на суму 80 млн грн.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ і САП.

«Організоване упродовж доби накладення арешту на близько 20 тисяч тонн титановмісної сировини ОГХК перешкодило намірам іноземної компанії-посередниці вивезти без оплати цю продукцію. Як наслідок, завдяки спільним зусиллям НАБУ, САП та нового керівництва стратегічного державного підприємства вдалося запобігти завданню ОГХК збитків на близько 80 млн грн», – інформують у НАБУ.

За словами пресслужба САП, 22 травня до НАБУ надійшла заява від нового керівництва ОГХК, з якої вбачалась, що всупереч його розпорядженню, 23 травня у порту міста Одеса відбудеться завантаження транспортного корабля цим концентратом на користь компанії нерезидента. Проте встановлено, що іноземна компанія вже заборгувала ОГХК близько 300 млн грн.

«Аналіз зовнішньо-економічних відносин із компанією нерезидентом засвідчив, що контрактні відносини містять суттєвий дисбаланс інтересів державного підприємства, оскільки у контрактах наявні положення про необґрунтовану відстрочку платежів та занижену вартість продукції підприємства», – наголосили в прокуратурі.

Нагадаємо, НАБУ і САП вже обвинувачують колишнього керівника ОГХК у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, Руслан Журило та ще один експрацівника ОГХК із метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб упродовж грудня 2014 року-липня 2016 року при здійсненні господарської діяльності продавали титановмісні руди за заниженими цінами через компанії-посередники. Реалізація сировини здійснювалася через пов'язані та підконтрольні керівництву державного підприємства іноземні компанії-посередники з Австрії та Великої Британії, з подальшим продажем руд іноземним суб'єктам господарювання реального сектора економіки – кінцевим отримувачам за дійсними ринковими цінами.

При цьому службові особи державного підприємства за можливості укладення прямих контрактів вели переговори та укладали контракти, діючи в інтересах вищевказаних підконтрольних компаній-посередників. На рахунках цих компаній і залишилася частина прибутку в сумі $12,9 мільйона, що, відповідно до офіційного курсу валют, встановленого Національним банком України, становить 296,8 млн грн.

Раніше у НАБУ заявили, що викрита схема на ОГХК продовжує діяти. Також у суді допитали чинного керівника ОГХК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: