Теракт у Луцьку: чи варто було Зеленському говорити з терористом

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Президента Володимира Зеленського розкритикували з те, що глава держави вів переговори з терористом напряму, та ще й пішов на виконання умов, записавши відеоролик із закликом переглянути фільм. Сам президент, коментуючи операцію зі звільнення заручників у Луцьку, зазначив, що зі свого боку робив все, щоб зберегти життя людей. У коментарі «Слово і діло» політичний аналітик Дмитро Купира відзначив, що за рішення говорити з терористом Зеленський понесе політичну відповідальність, проте в цій ситуації таке рішення не можна називати хибним.

«Чи це справа президента? Ні, це не справа президента. Чи може президент долучатися до таких справ? Це політична відповідальність президента і вона буде. У цьому випадку президент вирішив вчинити так. Я особисто проблеми в цьому не бачу і, як громадянин, вважаю: головне, щоб обійшлося без жертв, але є питання до правоохоронних органів. Зокрема, чи правильно використовувалися ресурси», - сказав Купира.

Захоплення заручників в Луцьку: інші схожі інциденти в УкраїніВ Україні в цьому році заручників захоплювали не тільки в Луцьку, а й в одеському суді. В кінці 2017 року було інцидент із захопленням заручників на пошті в Харкові.

Експерт додав, що переговори Зеленського із «луцьким терористом» не можуть бути прирівняні до можливості вести переговори з бойовиками на Донбасі й Україна не повинна звертати увагу на подібні спекуляції з боку РФ та поширювати подібні судження у власному інформаційному просторі.

«Це кардинально різні речі. На Донбасі на нас напала Росія. Те, що там є терористи, – це просто один з режимів, у якому Росія здійснює свою агресію», - сказав Купира.

На думку експерта, попри позитивний результат, правоохоронні органи працювали не злагоджено, багато деталей не вдалося ідентифікувати вчасно, а рішення ухвалювалися з запізненням.

«Ми маємо результат – терорист здався і, наскільки я розумію, постраждалих у фізичному сенсі немає, хоча люди пережили величезний стрес. З приводу того, чи варто домовлятися, контактувати чи не контактувати, залишилося багато питань», - сказав Купира.

Нагадаємо, напередодні вранці у Луцьку озброєний чоловік захопив рейсовий автобус «Берестечко - Красилівка» і взяв 13 пасажирів у заручники. За інформацією ЗМІ, він прикував людей кайданками до крісел маршрутки. Ввечері терориста знешкодили, а людей звільнили.

«Слово і діло» пропонує переглянути огляд інших інцидентів із заручниками, які траплялися в українській історії. У багатьох випадках про жодні вимоги взагалі не йшлося.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: