Захоплення заручників в Луцьку: інші схожі інциденти в Україні

Читать на русском

У Луцьку вранці 21 липня чоловік захопив автобус з 13 заручниками. Злочинець, який назвався Максимом Плохим (його справжнє ім'я Максим Кривоша) зажадав, щоб українські чиновники і політики випустили відеозвернення зі словами «Я – терорист в законі». Від президента Володимира Зеленського він зажадав звернення із закликом подивитися фільм «Земляни». Кривоша утримував заручників практично до десяти вечора, поки Зеленський не виконав його умову. Після цього заручники були відпущені, а Кривошу затримали правоохоронці.

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за статтею «теракт», Кривоші загрожує від 7 до 15 років ув'язнення. В історії України це, напевно, перший такий масштабний інцидент із захопленням заручників. «Слово і діло» згадало схожі випадки.

30 грудня 2017 року Харкові чоловік захопив заручників у відділенні «Укрпошти». Злочинець зайшов до відділення з метою пограбування, але буквально за кілька хвилин приїхала поліція, і він, зрозумівши, що не зможе спокійно піти, заявив, що у нього є вибухівка і взяв в заручники дев'ятьох дорослих і двох дітей. Після декількох годин переговорів вдалося звільнити кілька заручників, ввечері в результаті спецоперації правоохоронці проникли в будівлю, затримали злочинця і звільнили всіх людей. Кримінальну справу було порушено за статтею «захоплення заручників».

В Одесі в липні минулого року був інцидент із захопленням заручників в установі видачі мікрокредитів. Чоловік зайшов в будівлю, де тоді перебували двоє співробітниць, і став погрожувати їм. Вимоги у злочинця були як в голлівудських фільмах – мільйон доларів і вертоліт, потім він погодився всього на 100 тисяч доларів. Після трьох годин переговорів поліція вирішила штурмувати будівлю: жінок звільнили, злочинця – затримали.

У Київській області в березні 2018-го група чоловіків пограбувала магазин, побила продавця і зникла з місця злочину на автомобілі. Поліція знайшла злочинців і почала їх переслідування. Під час погоні водій не впорався з керуванням, автомобіль з'їхав в кювет, і нападники втекли. Вони сховалися в одній з квартир багатоповерхівки, де взяли в заручники жінку похилого віку. Правоохоронці швидко звільнили заручницю і затримали зловмисників, які виявилися причетними й до інших злочинів.

В цьому році серйозний інцидент стався в Одесі: під час засідання суду підозрюваний у вбивстві взяв в заручники двох суддів і погрожував гранатою. Гранату, яка виявилася муляжем, він проніс у пакеті з їжею. Після переговорів правоохоронцям вдалося знешкодити чоловіка, при цьому ніхто із заручників не постраждав.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів про переговори зі злочинцем, який захопив заручників в Луцьку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: