Місцеві вибори: чи може друга хвиля епідемії COVID-19 вплинути на виборчий процес

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня, водночас восени очікується друга хвиля епідемії коронавірусу. Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в коментарі «Слово і діло» заявив, що відтермінування місцевих виборів малоймовірне.

«Вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня, як це передбачено Конституцією. Це обов’язок депутатів призначити вибори, а не право. Що може зашкодити проведенню виборів? Або запровадження режиму надзвичайного стану, або введення воєнного стану, або ще один варіант – внесення змін до Конституції України, що малоймовірно», – сказав Мусієнко.

Він зауважив, що перешкоди при організації процесу проведення місцевих виборів можуть підірвати засади місцевого самоврядування й погіршити відносини центральної влади з регіонами.

Прем'єр повідомив, чи можуть скасувати місцеві вибори через COVID-19Місцеві вибори 2020-го. Глава Кабміну Денис Шмигаль оцінив ймовірність скасування виборів через коронавірус.

«Максимум, що може відбутися, – це відтермінування, якщо буде режим надзвичайного стану і, відповідно, тоді вибори не проводяться. Але режим надзвичайного стану може бути добре аргументований. Це може бути пов’язано із другою хвилею епідемії, але, враховуючи, що цього разу такий режим не запроваджувався, то одразу виникнуть запитання, навіщо це робити. У такому разі почнуть звинувачувати владу в політичних мотивах», – пояснив експерт.

Він підсумував, що перешкод для проведення виборів немає.

Раніше Верховна рада попередньо погодилася зменшити грошову заставу на місцевих виборах в Україні в дев'ять разів.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: