Місцеві вибори: чи вплине епідемія COVID-19 на явку

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

У середу, 15 липня, Верховна рада розглянула проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році №3809. Нардепи призначили місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. «За» проголосували 326 народних обранців. Політолог Петро Олещук у коментарі «Слово і діло» зауважив, що явка на місцевих виборах буде традиційно нижчою, а внаслідок епідемії коронавірусу з’являться нові політичні тренди.

«У принципі, місцеві вибори характеризуються нижчою явкою, ніж загальнонаціональні, і до того ж президентські. Зрозуміло, що в ситуації з епідемією важко щось прогнозувати, тому що ми не можемо дати прогноз щодо захворюваності в жовтні. Тож можна припустити, що явка буде дещо нижчою, ніж завжди. Але варто пам’ятати і про те, що явка на місцевих виборах завжди була нижчою», – пояснив Петро Олещук.

Політолог наполіг, що санітарні заходи повинні бути передбачені завчасно в разі, якщо рівень захворюваності продовжуватиме збільшуватися.

Також він додав, що період епідемії коронавірусу позначиться й на передвиборчих трендах.

Вибори в ОРДЛО: як Росія буде тиснути на УкраїнуРосія продовжуватиме тиснути щодо виборів в ОРДЛО, використовуючи інформаційний тиск та проросійських політиків в Україні. Це вплине на позицію української сторони під час Нормандських переговорів, припустив експерт.

«Буде залишатися тема небезпеки, тема протидії цій небезпеці, це будуть акценти якраз для місцевих виборів, бо за це зараз відповідає місцева влада. От ми чули, що зараз розглядається в якості кандидата на пост Київського міського голови від керівної партії головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Якщо він стане кандидатом, то його кампанія якраз на медицині й буде вибудовуватися», – підсумував Олещук.

Нагадаємо, проєктом постанови пропонується призначити на неділю, 25 жовтня, чергові вибори депутатів обласних, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Також у документі сказано, що вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної республіки Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областях не призначаються і не проводяться.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: