Місцеві вибори: хто та як боротиметься за виборців

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня, водночас восени очікується друга хвиля епідемії коронавірусу. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Давидюк зазначив, що трендом цьогорічних виборів стане протистояння місцевих еліт та центральної влади.

«Найголовнішим трендом цієї кампанії є те, що вони можуть бути проведені водночас із парламентськими, тому ідея національного порядку денного буде переважати над місцевими і тоді буде більше уваги до партійних брендів, ніж, наприклад, до місцевої риторики. У такому разі рейтинговим партіям буде легше заводити свої кандидатів до місцевих рад. Якщо цього не станеться і 1 вересня не розпустять раду, тоді будуть порушувати питання компетентних місцевих керівників, умовно кажучи, проти некомпетентних президента та прем’єр-міністра», – сказав Давидюк.

Місцеві вибори: як партіям підвищити результатПід час місцевих виборів політичні партії повинні орієнтуватися на локальних лідерів та активістів, вважає експерт.

Він наголосив, що такий тренд сформувався у США, де місцева влади почала протистояти центральній на фоні кризи й такі настрої поширюються всім світом.

«По суті, сильні місцеві еліти, які виступають проти популістичного президента, – це тренд цього року в умовах пандемії і він буде розіграний і в Україні. Щонайменше цей порядок денний будуть формувати самі місцеві лідери, а партія «Слуга народу» буде їх дискредитувати. Когось зловлять на хабарі, когось буде компрометувати особисто Володимир Зеленський у стилі Робін Гуда, як він це робив, і це буде такий порядок денний», – пояснив політолог Микола Давидюк.

Також експерт додав, що передчасні парламентські можуть відбутися через те, що фактично монобільшість втратила свою монолітність і парламент став некерованим.

Раніше Верховна рада попередньо погодилася зменшити грошову заставу на місцевих виборах в Україні в дев'ять разів.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: