Мовне питання: передвиборчий тренд чи проблема, що існує?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Голова Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що в Україні має бути одна державна мова – українська та закликав українців вивчати англійську мову. Раніше щодо змін мовного законодавства висловлювався голова Верховної ради Дмитро Разумков. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін висловив думку, що обговорення мовного питання притаманне перевиборчому періоду, однак реальна проблема щодо цього в суспільстві також існує.

«Заяви про другу державну мову англійську – це особисті заяви пана Данілова, а не позиція президента. Якщо подивитися на позицію Зеленського щодо цього питання, то вона буде іншою. Мовне питання люблять витягати під вибори. Як на мене, з точки зору самої заяви це власна позиція, але якщо в цілому говорити про такі поняття як двомовність, тримовність, то це тільки плюс», – сказав Якубін.

Зміни до закону про мову: як мовне питання пов’язане з виборамиІніціювання змін до закон про мову пов'язано з наближенням передвиборчого періоду, вважає експерт.

Політолог підкреслив, що пори те, що мовне питання постає на тлі виборів, в Україні треба зберегти та створити мовне середовище, яке відкрило б можливості для міжнародного спілкування.

«У Конституції, окрім української як державної, згадується ще російська мова. Я наведу приклад Ірландії, яка тривалий час була колонією Великої Британії. Там англійську мову не заборонили. Вони фактично зробили ірландську англійську, і вони не втратили англійську. У нас є такий же самий нюанс із російською мовою. Ба більше, у нас своєрідний варіант російської – українська російська, скажемо так. Мабуть, нам варто теж подумати, щоб це не втратити, бо російська, як англійська – це мови ООН і можливість виходу на міжнародний рівень спілкування. Україна тільки виграє від наявності декількох мовних середовищ, звісно, при збереженні української мови як державної», – пояснив Якубін.

Говорячи про те, що реальна проблема щодо мов існує, експерт додав, що в Україні відсутнє законодавство, яке б регулювало статус мов національних меншин.

«Мовна карта завжди піднімається: і ОПЗЖ, і політична сила Порошенка. Для Зеленського це питання є штучним, але з його боку лунала теза, що якщо будуть висновки Венеційської комісії, то законодавство потрібно змінювати. Напевно, у «Слузі народу» розуміють, що вони повинні показати, що готові в цьому питанні захищати Конституцію. Те, що мовне питання обговорюється, вочевидь, що це з виборами пов’язане, але з іншого боку, це нагадування про закон про мову, який був ухвалений. Це нагадування про те, що закон про мови національних меншин не був ухвалений», – підсумував Олексій Якубін.

Нагадаємо, спікер Верховної ради Дмитро Разумков вважає, що закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» потребує змін.

У парламенті вже зареєстровані законопроекти про зміни.

Раніше Кабмін звільнив мовного омбудсмена.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: