Зміни до закону про мову: як мовне питання пов’язане з виборами

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Голова Верховної ради Дмитро Разумков заявив, що необхідно змінювати мовне законодавство. На думку політолога Олексія Якубіна, ініціатива пов’язана з наближенням передвиборчого періоду, попри те, що закон містить низку дискримінаційних норм. Про це експерт заявив у коментарі «Слово і діло».

«Якщо ми згадаємо, як ухвалювали цей закон, то це було під час передвиборчої компанії Петра Порошенка та його гасел «армія, віра, мова». Грубо кажучи, закон ухвалювали під виборчу компанію. Там є достатньо багато речей, які суперечать чинному законодавству та Конституції України. Усе-таки в нас йдеться про те, що українська мова є державною, але водночас держава сприяє й розвитку інших мов», – прокоментував Якубін.

У «Слузі народу» хочуть переглянути мовний закон. Навіщо та якими будуть наслідки?Голова комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики депутат Олександр Ткаченко заявив, що закон про мову, який ухвалили в останні дні каденції минулої Ради, переглянуть.

Він додав, що закон містить низку дискримінаційних квот.

На думку Якубіна, ключовим є те, чи готовий парламент його підтримати.

«Наприклад, опозиція. Юрій Бойко сказав, що підтримає. Але питання в тому, як знайти голоси серед представників партії «Слуга народу». Плюс, я не виключаю, що серед «слуг» можна буде знайти голоси з електоральної точки зору, бо значна частина їх із Півдня та Сходу», – сказав Якубін.

Політолог додав, що загалом ініціатива внести зміни до виборчого законодавства знову пов’язана з передвиборчим періодом.

«Передвиборчий період виконує роль прискорювача розгляду цієї ініціативи. Попри те, що Зеленський залишається популярним політиком, факт виборів прискорює ці дії», – підсумував Олексій Якубін.

Нагадаємо, спікер Верховної ради Дмитро Разумков вважає, що закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» потребує змін.

У парламенті вже зареєстровані законопроекти про зміни.

Раніше Кабмін звільнив мовного омбудсмена.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: