Мовне питання: що обіцяють кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання хвилює кожного українця. Про програми кандидатів, в яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно-важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення мають кандидати щодо статусу української мови та розвитку культури в країні.

Ще до старту передвиборчих перегонів на білбордах з’явилося гасло «Армія! Мова! Віра!», яке стало основою передвиборчих тез Петра Порошенка. В його програмі є обіцянка продовжити політику підтримки української мови як єдиної державної. Також він має намір розширити підтримку культурних проектів та місцевих закладів культури.

Кошулинський обіцяв забезпечити українській мові реальний статус єдиної державної й зобов’язати всіх держслужбовців вживати українську мову на роботі та під час публічних виступів. Також він має намір скасувати оподаткування на україномовне книговидання, аудіо- та відеопродукцію, програмне забезпечення.

Захищати на законодавчому рівні розвиток української мови обіцяв Юрій Тимошенко. Також цей кандидат у президенти заповзявся проводити масштабні заходи, спрямовані на укріплення духовних цінностей України та захищати на законодавчому рівні розвиток мистецтва, літератури та культури.

Його тезка Юлія Тимошенко в програмі не зазначила прямих обіцянок щодо мови, лише завірила, що збирається з боку держави надати підтримку для фінансування перекладів іноземними мовами найкращих творів української літератури, їх видання та розповсюдження в світі.

Щодо розвитку культури, то Тимошенко обіцяла провести інвентаризацію всіх унікальних пам’яток української архітектури та внести їх до єдиного національного реєстру та реалізувати програми з реставрації та збереження пам’яток культури. Також вона має намір розгорнути потужні центри присутності української культури за кордоном.

У програмі Гриценка вказано, що він стимулюватиме виробництво українських культурних шедеврів. Також він запевнив, що освіта, наука, культура, медицина та екологія не фінансуватимуться за залишковим принципом.

Вісім «культурних» обіцянок зафіксовані в програмі Капліна, який збирається здійснити масштабну реформу бібліотек і музеїв, запровадити фінансування культури на рівні не менш ніж 3% ВВП, затвердити національну стратегію розвитку села як етно-соціального кластера.

Кива був локанічнішим і просто заповзявся забезпечити привабливий економічний і культурний клімат для повернення етнічних українців.

Нічого конкретного щодо статусу мови немає в програмі Вілкула, але він обіцяє захистити культурну різноманітність. Своєю чергою Габер береться забезпечити на рівні найкращих міжнародних стандартів права та свободи національних громад, які мешкають в Україні.

Єдиний кандидат, який пообіцяв не спекулювати історією, минулим, релігією та культурою, – Носенко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяють кандидати в президенти щодо вступу України до НАТО та ЄС.

Також ми повідомляли, як кандидати-нардепи голосували за законопроекти, спрямовані на отримання кредитів від міжнародних організацій і зарубіжних країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: