Місцеві вибори-2020: які тенденції та в кого є шанси перемогти

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

На місцевих виборах 2020 року, якщо вони відбудуться у визначений термін, буде кілька тенденцій. По-перше, посісти нішу так званої «Партії мерів» хоче кілька політичних сил. По-друге, виграти мають шанси ті сили, які пов'язані з авторитетними місцевими лідерами. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Політолог пояснив, що особливість місцевих виборів у тому, що на них працює більшою мірою не стільки загальнонаціональна повістка, скільки місцева. Крім того, в багатьох регіонах вагому роль відіграють сили, пов'язані з місцевими лідерами.

«Це, як правило, популярні мери. Серед переможців завжди є їхні партії, тому саме в таких хороші шанси на перемогу», – констатував співрозмовник.

За його словами, на місцевих виборах в основному значно більше партій, ніж на парламентських виборах, ці вибори не стануть винятком. Можливо, буде до 100 партій, припустив він.

В яких кримінальних провадженнях фігурують мери українських містБільшість кримінальних проваджень щодо міських голів стосується фінансових махінацій та зловживання владою, але є й підозри в катуванні.

Також він уточнив, що спостерігається цікавий феномен – у поле зору потрапляють так звані місцеві партії, які, як правило, пов'язані з впливовими місцевими політиками. Експерт звернув увагу на те, що, наприклад, експрем'єр України Гройсман претендує на роль у Партії мерів, а дискусії з цього приводу тривають.

«Партії мерів вже двічі створювали в Україні, але не дуже вдало. У 2015 році була спроба використовувати функціонал місцевих еліт, створивши спеціальну партію. Це була партія «Наш край». Вони непогано вистрілили в деяких областях, але яскравих лідерів не мали. Проте це було частково прикладом об'єднання місцевих еліт», – розповів Фесенко.

На його думку, зараз у зв'язку з активним обговоренням ідеї створення «Партії мерів» для місцевих виборів-2020 це питання знову актуальне. Однак навряд чи буде якась одна партія, тому що на цю роль претендує відразу кілька політичних проєктів, зауважив він.

«Зокрема, партія Філатова, Кличко також хоче, щоб його партію так сприймали. Йде переговорний процес. Гройсман веде певні переговори. Знову ж таки «Наш край» заявив, що претендує на роль Партії мерів. Щонайменше вже є чотири проєкти, і, вірогідно, це не кінець», – наголосив Володимир Фесенко.

«Слово і діло» пропонує подивитися, в яких кримінальних процесах фігурують мери обласних центрів.

«Слово і діло» також вирішило нагадати найбільш істотні випадки непокори місцевої влади та регіонів центру за часів незалежної України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: