Війна за воду: чи очікувати наступу РФ з Криму

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У ВМС України не відкидають спроби російських військ прорватися з Криму на південь Херсонської області, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра до Північно-Кримського каналу, і готуються до ймовірної атаки. Про це заявив командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа. У коментарі «Слово і діло» глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський зазначив, що суходільні шляхи із Криму обмежені, а ділянки не придатні до десантування, тому операція з боку РФ у південному напрямку малоймовірна, проте варто очікувати провокацій.

«Це малоймовірно з огляду на те, що є певні географічні, кліматичні, гідрологічні фактори. Крім того, треба розуміти, що філософія проведення таких операцій відрізняється від комп’ютерних ігор, коли можна взяти просто так і напасти. Це складно з боку нападника, адже йому треба якось пересуватися в напрямку материкової України, а є певні обмеження суходільних шляхів із Криму. Вони досить вразливі, і вони постійно будуть під нашою артилерією й ракетами. Водночас обмежена й кількість ділянок, на які можна здійснити десантування з моря. Так само ми спостерігаємо і за цими ділянками, і це не є секретом. Крім того, треба врахувати переваги й недоліки цієї операції з політичної точки зору», – пояснив Грабський.

Повномасштабний наступ РФ: які сценарії загрожують УкраїніПопри складну економічну ситуацію в РФ, загроза військово-політичної ескалації буде зберігатися, вважає експерт.

За його словами, у разі наступу із території окупованого Криму в міжнародної спільноти не буде жодних сумнівів, щодо того, що це дії російської армії, а не уявних повстанців.

«Провести таку операцію з політичної точки зору буде безглуздо, з військової – складно, а з економічної – недоцільно. Виключити провокації та відволікальні дії в херсонському напрямку – це інша справа. Не можна розглядати таку операцію, як окрему, але вона може бути елементом повномасштабного наступу з боку російської армії на лівобережну Україну з метою захоплення нових територій», – прокоментував глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Нагадаємо, командування ЗСУ продовжує підвищувати бойові можливості частин на кордоні з Кримом, зокрема були посилені всі види розвідки.

Також у МЗС повідомили, що українці мають бути ментально готовими до повномасштабного наступу російських військ на країну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: