Повномасштабний наступ РФ: які сценарії загрожують Україні

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Українці мають бути ментально готовими до повномасштабного наступу російських військ на Україну. Будь-які військові навчання РФ поблизу кордону можуть перерости в бойові дії. Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зауважив, що попри складну економічну ситуацію в РФ загроза військово-політичної ескалації буде зберігатися.

«У Росії відбувається розробка системи широкомасштабних операцій. Це навіть не стримування, а ведення наступальних операцій на західному напрямку. Це відбувається біля наших кордонів: концентрація військової техніки, проведення навчання, в легенді яких чітко виписана схема заходження на територію інших країн, проведення так званих миротворчих операцій. Це все свідчить, що Росія готується щонайменше до локальних конфліктів зі своїми сусідами», – сказав Віталій Кулик.

Агресія РФ: чи збереже ЄС санкції проти Росії на тлі COVID-19Санкції ЄС проти Росії завдають збитків і європейським економікам, проте ЄС не буде послаблювати режим санкцій із політичних міркувань, вважає експерт.

Політолог наголосив, що загроза з боку РФ поширюється не лише на Україну, а й на Білорусь, Прибалтику, Скандинавію та Кавказ – всіх регіонів, які Росія розглядає як сфери свого впливу.

«Рівень небезпеки підвищився. Конституційні зміни, які відбуваються в Росії, також свідчать про бажання Путіна використовувати збройні сили як засіб агресії. Зокрема, останні заяви, що країни радянського табору отримали занадто багато російських земель вже можна сприймати як територіальну претензію до колишніх країн. Я переконаний, що загроза висока», – сказав експерт.

На думку політолога, очікуваною точкою влучення удару по Україні Росія, ймовірно, розглядає Азовський басейн.

«Нестача води в Криму ускладнює функціонування російської військової машини та ідея про сухопутний коридор до Криму нікуди не зникла. Також питання ескалації загалом в Азово-Чорноморському басейні підтверджує й те, що Росія час від часу намагається блокувати транспортні коридори України, створюючи підвищений рівень небезпеки й зупиняючи будь-які комунікації на Азові. Тому одним із робочих сценаріїв, які бачать і наші, і американські експерти, є проведення військової операції, блискавичного удару в районі Азову для створення такого коридору», – пояснив Кулик.

Він зазначив, що інструмент стримування з боку Заходу може бути ефективним тільки в разі консолідованого вжиття заходів, які б вплинули на стратегічні сфери у РФ. Кулик підкреслив, що попри низький економічний рівень, Росія продовжує вкладати значні кошти у військово-промисловий сектор та піде на будь-які внутрішні видатки задля підтримки наступального потенціалу.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик насамкінець додав, що питання так званого економічного занепаду в РФ не варто розглядати як фактор, що змінить позиціювання РФ у світі та регіоні.

Раніше Росія оголосила українського журналіста в міжнародний розшук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: