У ВАКС пояснили, чому не заарештували екскерівника ВіЕйБі банку

Читать на русском
Антикорупційний суд відхилив клопотання детектива погодженого з прокурором про заочний запобіжний захід підозрюваному.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд заочно не взяв під варту колишнього голову правління ВіЕйБі банку Дениса Мальцева, оскільки слідство стосовно нього зупинене.

Про це йдеться у мотивувальній частині рішення ВАКС від 24 червня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 24 червня ВАКС відмовив НАБУ і САП у заочному арешті ексголови правління ВіЕйБі банку Мальцева. У причинах відмови у задоволенні клопотання слідча суддя Оксана Олійник вказала, що під час звернення до суду із проханням в заочному арешті Мальцева діяла постанова прокурора САП про зупинення слідства у справі у зв'язку із розшуком підозрюваного.

До того ж, суддя відкинула твердження адвокатів про те, що Мальцев постійно проживає у Відні, Австрія і тому йому необхідно було вручити підозру шляхом міжнародної правової допомоги. Вона вказала, що станом на день складання підозри ані НАБУ ані САП не мали відповідної інформації про постійне проживання у Відні.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру Олегу Бахматюку та Мальцеву. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це – на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Нагадаємо, НАБУ оголосило Бахматюка в розшук. Також у розшук оголосили Мальцева і Василюк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: