«Справа далекомірів»: САП скасувала підозри посадовцям ХБТЗ

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура винесла постанову про закриття кримінального провадження в частині оголошення підозр двом особам.
Харківський бронетанковий завод

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження в частині підозр колишньому директору Харківського бронетанкового заводу Олександру Глушку та чинному першому заступнику директора-головному інженеру ХБТЗ Ігорю Якименку про «фіктивну» поставку компанією «Оптимумспецдеталь» на завод 12 далекомірів.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили джерела в антикорупційних органах правопорядку.

За словами співрозмовників, постанову про закриття кримінального провадження в частині підозр Глушку та Якименку було винесено 5 червня. Підставою для закриття справи зазначений пункт 3 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, тобто не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати.

«Минулі граничні 12 місяців, але доказів, щоб можна було піти до суду, у тому числі й однозначних експертиз, детективи не зібрали», – повідомило джерело.

Як відомо, НАБУ і САП розслідують кримінальне провадження за фактом «фіктивної» поставки на ХБТЗ 12 далекомірів компанією «Оптимумспецдеталь». Сама фірма не є виробником продукції, а поставлені далекоміри виявилися майном Міністерства оборони, яке зберігалося на складі ХБТЗ і було незаконно вилучено керівництвом.

За даними журналістів Bihus.info, компанію «Оптимумспецдеталь» контролюють Віталій Жуков і Андрій Рогоза, які є друзями сина колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря. В їхньому розслідуванні з'явилася інформація про можливу незаконну діяльність працівників НАБУ у межах цієї справи, а саме надсилання листів із інформацію про нібито відсутність доказів фіктивності компанії «Оптимумспецдеталь».

Після чого на спільному брифінгу керівника САП Назара Холодницького, колишнього генерального прокурора Юрія Луценка та експершої заступниці директора Державного бюро розслідувань Ольги Варченко було повідомлено про вручення підозри ексдетективу НАБУ Євгену Завгородньому і посадовцям ХБТЗ. Щоправда пізніше справу стосовно колишнього детектива закрили.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Жукову і Рогозі в ухиленні від сплати податків компанією «Оптимумспецдеталь» на суму в 49 млн грн і легалізації цих коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: