Корупція в «Укроборонпромі»: екс-директору ХБТЗ обрали запобіжний захід

Читать на русском
Столичний райсуд обрав запобіжні заходи двом підозрюваним у справі заволодіння коштами Харківського оборонного заводу.

Суд обрав запобіжні заходи колишньому директору Харківського бронетанкового заводу Олександру Глушку та чинному першому заступнику директора-головному інженеру ХБТЗ Ігорю Якименку, яких підозрюють у причетності до розкрадань на постачанні прицілів заводу.

Про це в коментарі журналісту «Слова і Діла» повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Кравець.

За його словами, Якименка суд відпустив на особисті поруки героя України, майора Збройних сил України. Також суд поклав на нього низку обов'язків, зокрема: не відлучатися з Харкова та Харківської області без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Водночас, суд відпустив й Глушка, але під заставу в розмірі 450 тисяч гривень. Крім того, суд зобов'язав екс-директора ХБТЗ прибувати до правоохоронців за кожною вимогою; не відлучатися з Харкова без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, зазначені підозри вручили в кримінальному провадженні, про яке робили розслідування журналісти Bihus.info. За даними журналістів, син колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем із розкрадання в оборонному комплексі. Повідомлялося, що Гладковський-молодший разом із партнерами Андрієм Рогозою і Віталієм Жуковим організував поставки контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства нібито переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну «Укроборонпром» знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Однією з таких схем була поставка прицілів держпідприємству ХБТЗ, яка насправді не відбулася, оскільки ці приціли були на балансі Міністерства оборони. Гроші за цю нібито поставку прицілів отримала фірма «Оптимумспецдеталь», яка пов'язана з Жуковим, Рогозою і Гладковським-молодшим.

Нагадаємо, НАБУ порушило справу за цим розслідування. Пізніше директор Національного бюро Артем Ситник Ситник повідомив про обшуки у Гладковських. Водночас Державне бюро розслідувань повідомило про підозру детективу НАБУ, який нібито безпідставно відкликав експертизу у справі ХБТЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: