Розкрадання в «Укроборонпромі»: детективу НАБУ оголосили підозру

Читать на русском
Варченко додала, що розслідування НАБУ, в рамках якого могла бути проведена експертиза, стосувалося Харківського бронетанкового заводу.

Слідчі Державного бюро розслідувань оголосили підозру детективу Національного антикорупційного бюро України у справі неналежного розслідування розкрадань в «Укроборонпромі».

Про це поінфомувала під час прес-конференції у четвер перший заступник директора ДБР Ольга Варченко, повідомляє «Слово і Діло» з посланням на «Укрінформ».

«У цій справі детективом НАБУ була призначене експертиза, однак із незрозумілих причин вона була відкликана. Є листування детектива НАБУ, який звертається до експерта провести експертизу, є відповідь експерта, який просить детектива надати первинну документацію. Ми встановили, що вона була у детектива НАБУ, однак з незрозумілих причин замість того, щоб надати документи на експертизу, вона була просто відкликана детективом НАБУ. З цього приводу слідчим ДБР надано оцінку і скеровано документи процесуальним керівникам. Як наслідок - детективу НАБУ повідомлено про підозру заступником генпрокурора», - сказала вона.

Варченко додала, що розслідування НАБУ, в рамках якого могла бути проведена експертиза, стосувалося Харківського бронетанкового заводу. Також вона повідомила, що слідчі ДБР зафіксували факт неслужбових стосунків між працівниками НАБУ і фігурантами справи.

«Ми допитали усіх учасників листування (яке оприлюднено у журналістському розслідуванні Bihus.info- ред.). Було встановлено, що за 87 сторінками справи, які були направлені в НАБУ, фактично нічого зроблено не було. Ці матеріали були зареєстровані у канцелярії, розписані на керівника детективів Калужинського, він доповідав директору НАБУ, однак вони (87 сторінок справи — ред.) не були скеровані до Управління внутрішнього контролю. Калужинський доповів Ситнику, після цього Ситник повернув детективам», - додала вона.

Варченко зазначила, що у ході розслідування ДБР було з'ясовано, що 87 сторінок справи щодо зловживань під час закупівлі деталей до військової техніки надалі зберігалися у детектива Литвиненка, який потім фігурував у журналістському розслідуванні Bihus.info.

«Це був детектив Литвиненко, який фігурував у переписці. Фактично справу отримала людина, яка була фігурантом переписки. Ці матеріали знаходилися у сейфі детектива і жодного рішення по них не було», - сказала Варченко.

Вона додала, що ДБР не влаштовують результати внутрішньої перевірки НАБУ за даним фактом, за підсумками якої були оголошені догани керівнику Головного підрозділу детективів та детективу, а до першого заступника директора НАБУ застосоване дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження.

«Для нас, як для слідчих, це непереконливо, і ми надаватимемо оцінку не тільки детективам НАБУ, а й керівництву НАБУ у цій частині. Допоки службове розслідування у цій частині ще не завершено. Очікуйте результатів згодом», - резюмувала заступник директора ДБР.

Як повідомлялося, директор НАБУ Артем Ситник 17 травня підписав накази про оголошення доган керівнику Головного підрозділу детективів та детективу. Водночас до першого заступника директора НАБУ було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: