Будапештський меморандум: чи може Україна відновити ядерний потенціал

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Українці повинні бути ментально готові до повномасштабного наступу російських військ на Україну. Будь-які військові навчання РФ поблизу кордону можуть перерости в бойові дії, вважають у МЗС. Однак спроби України створити переговорний формат за участю підписантів Будапештського меморандуму залишається на рівні політичних заяв. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що при цьому Україна має у своєму користуванні спектр можливостей відновити ядерний потенціал, від якого відмовилася в рамках Будапештського меморандуму в обмін на гарантії безпеки.

«Технічно це можливо. Ми можемо будь-якої миті відновити ядерний потенціал. Питання впирається в фінансування, хоча це можна вирішити, і в політику. Україна сьогодні – несуверенна держава. Тому ми не можемо сказати, що завтра стаємо ядерною державою, починаємо збагачувати уран і виробляти ядерні боєзаряди. Це не в нашій компетенції сьогодні. Наступний момент – наш президент не може визнати, що ми воюємо з Російською Федерацією», – сказав Олег Жданов.

За його словами, керівництво України за час війни з РФ не ініціювало діалог у рамках Будапештського меморандуму, згідно з яким Україна відмовилася від ядерного потенціалу в обмін на гарантії безпеки і територіальної цілісності.

«У нас є власний уран - це Жовті води, Кіровоградська область. Отже, проблеми зі збагаченням, у принципі, немає. По-перше, видобуваємо уран, збагачуємо його. По-друге, на основі виробничих потужностей можемо збирати ядерний боєзаряд. При цьому наша величезна перевага в тому, що у нас найкращий ракетоносій у світі – ракета «Зеніт». Цими днями ціла делегація «Южмашу» повезла до Сполучених Штатів новий ракетоносій, двоступеневий для польотів у космічний простір. У найближчі тижні буде випробувальний пуск. У цьому плані у нас вже половина є – нам залишилося заряд зробити і технічно це не проблема. Питання ще в тому, що сьогодні ми свій уран видобуваємо, наполовину нелегально, як і вугілля. І наші олігархи його нелегально продають. Продають і на Захід, і до Російської Федерації. Усім, у кого є атомні станції, потрібен уран», – пояснив Жданов.

Військовий експерт зазначив, що при технічних можливостях наростити ядерний потенціал неможливо з політичної точки зору. У такому разі Україну чекають санкції.

«Тут санкції будуть найжорсткіші. Ніхто у світі нам не дасть це зробити. Це може бути аж до негайного повернення кредитів і відключення SWIFT. Якщо керівництво України буде проявляти таку принциповість, нам просто влаштують черговий Майдан і змінять політичне керівництво країни. Це найпростіший сценарій, який нам влаштує наш вашингтонський обком. Що ви думаєте, Зеленський сам вирішив піти в президенти? Він грає роль хлопця з народу, який «не робить нічого поганого». З наступного року тут буде буферна зона між Заходом і військовою загрозою з боку Росії, і цією буферною зоною керуватимуть англосакси – Британія і США», – прокоментував Олег Жданов.

Раніше в Берліні відбулися консультації щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час яких було досягнуто згоди про взаємні подальші дії.

Також повідомлялося, що Україна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму, проте це буде робитися не в рамках Мінських переговорів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: