Альтернатива Будапештському меморандуму: чим Україні замінити ядерну зброю

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

З початку 2017 року мирні переговори в Мінську зайшли в глухий кут, а українська армія продовжує утримувати ворожі наміри сепаратистських угруповань на сході країни. З приходом Трампа українське питання взялися активно вирішувати США, хоча нової стратегії безпеки на зміну гарантіям Будапештського договору, яким усі сторони фактично нехтують, не запропонували.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Без гарантій безпеки. Чи варто Україні сподіватися на новий Будапештський меморандум?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Після зухвалого порушення гарантій меморандуму РФ США та Велика Британія зробили асиметричні дії, кульмінацією яких стало рішення про економічні санкції. Одночасно західні партнери збільшили фінансову й гуманітарну допомогу Україні для удосконалення її армії та озброєння. До того ж Україна отримала суттєву допомогу від НАТО», – зазначив Радчук.

Експерт наголосив, що всі ці кроки все одно виглядають як половинчасті заходи.

«Схоже, що в більшості питань Україні таки доведеться самостійно створювати інструменти для посилення своєї безпеки», – припустив він.

Альтернативою в питаннях безпеки для України міг би стати її вступ до НАТО. Але повноцінного членства доведеться чекати ще довго.

«Йдеться про надання гарантій безпеки, відповідно до яких напад на одну з країн-членів означає напад на всіх членів НАТО. Відома 5-та стаття договору про колективну безпеку включає й надання «ядерних гарантій», відповідно до яких напад на одну з країн-членів із застосуванням ядерної, хімічної чи бактеріологічної зброї означатиме адекватну відповідь з боку ядерних держав-членів НАТО», – констатував політолог.

Однак експерт нагадав, що в Держдепі США чітко дали зрозуміти: Альянс не готовий розглянути навіть заявку України на вступ до НАТО.

Нездійснені очікування й втрачені можливості – річниця підписання Будапештського меморандуму5 грудня 1994 року Сполучене королівство, США, РФ і Україна підписали Будапештський меморандум, яким останній гарантувалися територіальна цілісність і непорушність кордонів.

На думку політолога, в зв'язку з такою позицією щодо НАТО, більш дієвим може стати зміцнення двостороннього військового співробітництва України з іншими державами.

«Саме такий формат є найбільш бажаним і для України, і для країн-членів Альянсу. Красномовним свідченням такого двостороннього співробітництва є участь міністрів оборони та представників армій держав-партнерів України в урочистому військовому параді. Не менш переконливою є й позиція міністра оборони США щодо надання оборонної зброї Україні», – проаналізував Олександр Радчук.

Детальніше – в матеріалі «Без гарантій безпеки. Чи варто Україні сподіватися на новий Будапештський меморандум?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: