Чому Будапештський меморандум не міг гарантувати безпеку України?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Для повернення Донбасу Україні потрібно шукати союзників, діяти через тих, хто вже є союзниками - США, Британія, які є членами Ради безпеки ООН, Францію, інші країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Через ті країни, які вже надають підтримку Україні слід вести роботу, розширювати коаліцію друзів України. Це завдання нашої дипломатії», - вважає експерт.

При цьому, як вважає експерт, претензій до Британії, США щодо Будапештського меморандуму особливо і бути не може, оскільки суть в самому документі.

«Про те, що «країни-гаранти» Будапештського меморандуму не виконали свої обіцянки, говорилося з самого початку. Ніякого шансу тут для України в принципі не було. Там чітко зрозуміло, що ніяких гарантій в меморандумі немає. У статті 2 Меморандуму країни-підписанти обіцяють утримуватися від силових дій проти України. Цю статтю порушила РФ. Ніяких гарантій там немає», - розповідає військовий експерт.

Єдиний пункт, який більш-менш обов'язковий - це зібрати консультації у разі ж, якщо на Україну таки хтось нападе, зазначив він.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Спроби такі були, але РФ від цих консультацій постійно відмовлялася, не визнаючи себе стороною-учасницею цього конфлікту», - додав Сунгуровський.

Експерт пояснив, що даний документ - політичний, а не юридично-обов'язковий.

«По-друге, в тексті йдеться про так звані негативні гарантії. Країни зобов'язуються не застосовувати, не обмежувати, а про те, щоб когось до чогось примусити мови ніякої немає. Єдиний пункт - зібрати консультації», - резюмував Микола Сунгуровський.

Інтерв'ю Ірини Геращенко спеціально для Слова і Діла про деокупацію Криму та повернення Донбасу, читайте за посиланням.

Також ми писали, як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: