Новий Будапештський меморандум: чи допоможуть Україні західні союзники

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Жодних ресурсів для того, щоб підписати новий договір з безпеки, в України немає. Навпаки, мотивуючий інструмент для Заходу є у РФ — енергетична залежність і ядерний потенціал.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Горбенко.

Експерт підкреслив, що як правило в конфлікті обидві сторони мають ресурси та здатні завдати шкоду одна одній. Щоб припинити шкодити, сторони можуть зійтися на якійсь угоді, зазначив він.

За його словами, коли підписували Будапештський меморандум, Україна мала серйозний ресурс — другий у світі запас ядерного озброєння, що давало нам можливість у будь-який момент сказати «ні».

Також Україна могла піти слідами Китаю, сказавши, що стратегія — захист, а не наступ, додав експерт.

«Однак ми обрали договір безпеки, а політичні лідери не змогли навіть домогтися, щоб це був не меморандум, а зафіксований в ООН документ. Меморандум нікого ні до чого не зобов'язує. Це було зроблено, оскільки українці були впевнені: кордони тримати не треба, їх притримують з того боку, а нападати ніхто не буде. Минув час і виявилося, що це не так», — прокоментував Горбенко.

Україна так і не підписала надійний договір замість Будапештського меморандуму, як обіцяв ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко провалив обіцянку підписати новий міжнародний договір замість Будапештського меморандуму.

На його погляд, ідея підписати новий договір безпеки має місце бути. Однак, хто і що змусить Китай, Британію, США щось підписати, задався питанням експерт.

Політолог наголосив, що РФ зараз ще стримують санкціями, тому що інтереси союзників перетинаються з нашими.

Експерт скептично оцінив перспективу підписання реального договору, оскільки мотивувати західні країни нам нічим.

За словами політолога, Україна не в тій ситуації, щоб щось вимагати, скоріш за все, навпаки.

«Союзники можуть вимагати в України бути визначено якоюсь, під приводом, що вони захищають нас не просто так. Україна не суб'єктна. Немає ресурсу, за допомогою якого можна мотивувати західні країни підписати новий договір», — пояснив Горбенко.

Експерт зазначив, що, можливо, пропозиція була би цінною для Англії і США, якби це були 70-ті роки, але не сьогодні. Також він додав, що Китай сьогодні і сам може впоратися з РФ, коли захоче, а в Європі не бачать занадто великої загрози від РФ.

«Україна — змінна, від якої нічого не залежить. На міжнародній арені кожна держава — сама за себе і тільки для своїх інтересів», — резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, у президента хочуть виправити помилки Будапештського меморандуму і створити міжнародно-правовий акт, який гарантував би безпеку України. У підписанні цього договору можуть взяти участь США, Британія, Німеччина, Франція і Китай.

Нагадаємо, п'ятий президент України Петро Порошенко не виконав обіцянки замість Будапештського меморандуму підписати новий міжнародний договір, який би забезпечував мир, безпеку і військову підтримку для нашої країни в разі потреби.

Також наші аналітики з'ясували, чи варто Україні сподіватися на новий Будапештський меморандум.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: