Вибори мера Києва: хто претендує на пост

Читать на русском

Восени в Києві відбудуться чергові вибори міського голови. Вони обіцяють бути дуже цікавими: з одного боку, знову балотуватиметься чинний мер Віталій Кличко, чий рейтинг, незважаючи на всі проблеми міста, високий, а з іншого – найпопулярніша зараз в Україні партія «Слуга народу» висуне свого кандидата, а запит на «нові обличчя» все ще є в суспільстві. «Слово і діло» розібралося, хто має намір боротися за крісло столичного мера.

Чинний мер Віталій Кличко керує містом із 2014 року, на місцевих виборах 2015-го його переобрали. Про свій намір йти на третій термін Кличко говорив ще торік. Нещодавно він підтвердив своє бажання: «Так, я буду брати участь у місцевих виборах. Я буду просити киян дати мені можливість реалізувати ті проєкти, які зараз перебувають у процесі реалізації».

Цікаво, що партія «Європейська солідарність» заявила, що готова підтримати Кличка на виборах мера. Однак він відповів, що є лідером політичної сили УДАР і балотуватися буде від неї.

Віталій Кличко зараз є найбільш рейтинговим кандидатом. За даними соціологічного опитування групи «Рейтинг», проведеного в квітні, за умови проведення виборів найближчим часом Кличка б підтримали 38,7% виборців. Що стосується інших можливих претендентів: за Сергія Притулу голоси б віддали 9,1% опитаних, за Олександра Ткаченка – 8,8% (але він вже точно не піде на вибори), Андрія Пальчевського – 8,2%, Олександра Омельченка – 6,4%, Олександра Попова – 5,2%, Борислава Березу – 4,4%. У другому турі Кличко б також переміг.

Більш свіже опитування, проведене в травні компанією «Социс», також говорить про високу підтримку чинного мера Києва: за нього готові проголосувати 41,1% виборців. За Андрія Пальчевського голоси б віддали 8,8%, за Сергія Притулу – 8%, Олександра Омельченка – 7,8%, Дмитра Гордона – 7,8%

Шоумена Сергія Притулу в мери Києва готова висунути партія «Голос», про це заявила її голова Кіра Рудик. Сам Притула поки не підтвердив і не спростував цю інформацію. За його словами, багато чого потрібно обдумати і зважити.

Партія «Слуга народу» свого кандидата вибере на праймеріз. У них вже готові брати участь Микола Тищенко, Олександр Дубінський, Олександр Качура та Ірина Верещук. До речі, про те, що кандидатом у мери Києва може стати жінка говорив і глава парламентської фракції Давид Арахамія: «Я вважаю, що жінка повинна рано чи пізно очолити Київ, тому що за всю історію України не було такого. Я вношу трохи інтриги і кажу, що це може бути жінка. Може бути сюрприз, який поки ми не хочемо афішувати, бо поки немає механізму праймеріз».

Дубінський про свій намір балотуватися заявив у ролику, опублікованому 31 травня. «Я втомився від туєвого Києва при туєвому мері», – зазначив він. Тищенко не так давно також підтвердив свою зацікавленість у посаді: «Я йду на партійні праймеріз. Я відчуваю достатньо потужну підтримку киян як столичний мажоритарник і не можу їх підвести».

Колишній народний депутат Юрій Левченко ще в січні заявив, що буде балотуватися в мери Києва. 10 червня він презентував свою партію «Народовладдя», від якої, вочевидь, і піде на вибори.

У ЗМІ також писали про те, що в мери може піти головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Серед керівників медичної галузі, за даними опитування «Рейтинг», у нього найвищий рівень довіри. Сам Ляшко також відповів на питання про висунення: «Цікава пропозиція. Можу подивитися, подискутувати і поговорити».

Раніше «Слово і діло» запитало в експерта з конституційного права, як пройдуть праймеріз перед виборами мера Києва.

Нагадаємо, чинний мер Віталій Кличко перебуває на своїй посаді вже шість років. Ми пропонуємо подивитися топ його обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: