Місцеві вибори: чи отримає ОРДЛО легітимних представників

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

У партії «Слуга народу» заявили, що місцеві вибори в Україні пройдуть на всій території країни, включаючи окуповані території. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт, керівник «Центру військово-правових досліджень» Олександр Мусієнко пояснив, чому це не відповідає позиції України в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту.

«На жаль, це послідовна політика, і заяви партії «Слуга народу» про те, що вибори можна провести зараз і на тимчасово окупованій території, лунають вже рік. Ми бачимо, що партія, яка головує, і президент не мають наміру відмовлятися від цієї ідеї. Я не уявляю, як у жовтні можуть бути проведені вибори на тимчасово окупованих територіях. Це може бути все що завгодно, але точно не демократичні вибори. Я не думаю, що там можна забезпечити нормальний виборчий процес, безпеку й рівний доступ партій. Зокрема й партії «Слуга народу», – сказав Мусієнко.

Чи можуть провести вибори в ОРДЛО восени разом з усією Україною?Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що вибори на окупованих територіях Донбасу повинні бути проведені паралельно з місцевими виборами в Україні восени.

Експерт додав, що в ЦВК немає технічних умов, щоб розпочати виборчий процес на окупованій території.

«Це хибне уявлення, що це можна провести, і це буде ще й кроком до миру. Мені здається, нереально. Щодо решти України, звичайно, вони мають відбутися, бо це передбачено Конституцією та чинним законодавством. Якщо президент піде на це, то матиме негативні наслідки. Це не призведе до того, що ми отримаємо на цих територіях легітимних представників, бо політичні партії не мають доступ», – наголосив Олександр Мусієнко.

На його думку, така позиція президентської політичної сили суперечить заявам про першочерговість виконання безпекової частини Мінських домовленостей – деокупацію українських територій та відновлення Україною контролю над кордоном.

«Це нівелює всю позицію, яку президент озвучує, зокрема й під час переговорів щодо того, що спочатку мають бути виконані безпекові вимоги, а потім – політичні. Тому вибори можуть бути проведені після того, як буде переданий контроль за кордоном, виведені війська й озброєння. Я сумніваюсь, що до жовтня це відбудеться», – додав політичний експерт.

Мусієнко пояснив, що незалежно від того, які є зобов’язання та що вимагають міжнародні партнери, реальність полягає в тому, що на окупованих територіях перебувають російські війська.

«Поки існує такий стан, поки є такі «республіки», ми не можемо проводити там вибори. Як ми можемо провести там вибори за законами України? Вибори можна провести після того, «республіки» будуть розпущені. Ми ж не можемо проводити вибори в якихось «республіках». Ми можемо проводити вибори в Донецькій і Луганській областях. Поки що такого шляху не видно», – підсумував керівник «Центру військово-правових досліджень» Олександр Мусієнко.

Раніше в ЦВК заявили, що карантин через коронавірус не є перешкодою для проведення місцевих виборів, які призначені на жовтень 2020 року.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: