Рекордний хабар в 6 млн доларів керівництву НАБУ і САП: подробиці

Читать на русском

Рекордний хабар в 6 млн дол пропонувався керівництву НАБУ і САП за закриття кримінального провадження, в якому фігурує колишній міністр екології Микола Злочевський.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і антикорупційне бюро розповіли подробиці про хабарі в 6 мільйонів доларів, яким хотіли домогтися закриття кримінального провадження стосовно екс-міністра екології.

Інформацію озвучив директор НАБУ Артем Ситник на брифінгу в суботу, 13 червня.

За його словами, рекордний хабар пропонувалася НАБУ і САП за закриття кримінального провадження, в якому фігурує екс-міністр екології Микола Злочевський. Зокрема, 5 млн доларів пропонували чиновнику за закриття справи і ще 1 млн - посередникам.

«Хабар в 6 млн дол призначалася за закриття епізоду зі сприяння екс-міністра екології в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ «Реал Банк»»(підконтрольного Сергію Курченко - ред).», - повідомив Ситник.

Він зазначив, що за цим епізодом було пред'явлено підозру ряду осіб, в тому числі і Миколі Злочевському.

«Чому був такий поспіх у осіб, які пропонували неправомірну вигоду? Тому що завтра у пана Злочевського день народження і був план досягти максимального результату, а саме закрити кримінальне провадження та забезпечити повернення пана Злочевського на територію України», - уточнив директор НАБУ.

Також з'ясувалося, що у даній справі затримано трьох осіб.

«Перший затриманий - це працівник державної податкової служби, він працює першим заступником начальника ГУ ДФС в Києві, другий мав відношення, зараз це перевіряється, до компанії Burisma, і є довіреною особою Злочевського, і третя особа - теж працівник ДФС і також довірена особа Злочевського», - уточнив Ситник.

Для викриття затриманих слідчі використовували підроблену постанову про закриття провадження, оскільки перед передачею хабара люди хотіли переконатися, що провадження дійсно закрито.

Зараз перевіряється причетність до злочину працівників Офісу генпрокурора, додали в НАБУ.

Нагадаємо, «Слово і діло» повідомляло, що на дачі хабара детективи НАБУ 12 червня затримали першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби в місті Києві Миколу Ільяшенко. Раніше він обіймав посаду в.о. керівника ГУ Державної фіскальної служби в Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: