Відпочинок біля моря за кордоном: чому не варто чекати гарячих турів

Читать на русском
Відродження організованого масового туризму очікується в липні. Першими іноземних туристів почнуть приймати Туреччина, Греція та Кіпр, а потім підтягнуться Єгипет і Арабські Емірати.
Слово і діло

У найближчі два тижні стане зрозуміло, які країни і коли збираються приймати іноземних туристів, у тому числі й українців. Зараз активно опрацювуються протоколи роботи для авіаперевізників, туроператорів і готельєрів. Повинні остаточно визначитися й країни, за яких умов впускати туристів на свою територію. Коли відновиться масовий туризм? Чи можна вже бронювати тури? Чи будуть запроваджувати імунні паспорти? Що таке страховка від невильоту? Що буде, якщо турист захворіє на відпочинку? Коли відкриють чартерні авіаперельоти? На ці та інші питання, що стосуються турсезону-2020, «Слово і діло» відповів керівник управління просування продукту туроператора TEZ TOUR в Україні Павло Ганзевич.

Продажі турів

Відродження організованого масового туризму, за словами Павла Ганзевича, очікується в липні. Насправді продажі турів і не закривалися. На початку карантину, коли стало зрозуміло, що туристи не можуть виїхати за заброньованим путівками, поїздки переносили на осінь, зиму або на 2021 рік. Важливо відзначити, що перенесення було здійснено без фінансових втрат для туристів. Останні тенденції дуже тішать, збільшується кількість бронювань турів.

«За останні 3 тижні побільшало заявок від нових туристів. Найбільше бронюють поїздки на липень. Ми надали лояльні умови для оплати турів: при бронюванні необхідно внести 10% від вартості, а повну суму сплатити за тиждень до вильоту. Лідером за попитом є Туреччина, на другому місці – Єгипет, на третьому – Греція», – розповів Павло Ганзевич.

При цьому продовжують бронювати поїздки і на Сейшели, і на Балі, і на Маврикій, і в дорогі готелі Еміратів.

«Ми готуємо можливість бронювати тури віддалено. Турагент надсилає добірку документів, клієнт оплачує обраний тур банківською картою, не відвідуючи офіс. Потім електронний договір на туристичне обслуговування підключається до банківської транзакції, і заявка автоматично підтверджується», – розповів Павло Ганзевич.

Якими будуть ціни на відпочинок?

За прогнозами туроператора, ціни на тури не зміняться, при цьому влітку відпочинок, найімовірніше, буде дешевше, ніж восени. Але в цілому туріндустрія не очікує ані подорожчання, ані здешевлення туристичних послуг.

Перельоти повинні були б подорожчати через простої рейсів, нові правила реєстрації та необхідність дотримуватися додаткових протоколів безпеки. Водночас зараз спостерігається зниження вартості авіаційного палива, що буде компенсувати збільшені витрати.

«Попит істотно впав, але і пропозиції не буде, як раніше. Багато маленьких готелів з категорії 4-5 зірок, просто не відкриються, їм невигідно буде працювати не на повну потужність. Позначиться й скорочення загальної кількості рейсів. Тому у 2020 році не буде такої кількості турів за низькими цінами, як у минулому році», – пояснив експерт.

За його словами, на перші рейси будуть найнижчі ціни.

«Ми прогнозуємо, що високий сезон зміститься на місяць-півтора, а восени спрацює відкладений попит і ціни зростуть», – зауважив Павло Ганзевич.

Імунні паспорти

Розмов про запровадження так званих імунних паспортів, які б підтверджували, що людина здорова або має імунітет до коронавірусу, було багато, але офіційного рішення щодо їх застосування немає.

«У рекомендаціях IСAO є згадка про імунні паспорти, але при цьому не запропоновано механізм дії. Навряд чи авіакомпанії будуть вимагати подібний документ. Найімовірніше, що таку вимогу може запровадити якась окрема країна», – сказав експерт.

Точно відомо, що Греція не буде вимагати в туристів пред'явлення імунних паспортів при в'їзді до країни й проведення обов'язкового тестування після прильоту.

Туреччина ранніше заявляла, що обов'язкове тестування буде проводитися в аеропорту. Однак на даний момент обговорюється, що тести будуть проходити тільки туристи з підвищеною температурою.

Авіаперельоти

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявив, що з 15 червня Україна відновлює міжнародне регулярне авіасполучення. При цьому будуть враховуватися два фактори: країни, які відкривають кордони для українців і епідеміологічна ситуація в країні прильоту.

Інформація про відновлення авіасполучення на найбільш популярні туристичні напрямки для українців буде надана протягом тижня, додав міністр. Зокрема, йдеться про Туреччину, Грецію, Кіпр та Грузію. Криклій додав, що поки точно не буде відновлюватися авіасполучення з Італією та Іспанією.

Турбізнес чекає новин від авіації, яка закінчує розробляти протоколи польотів в умовах епідемії.

При перельотах точно буде:

  • масковий режим на весь період польоту;

  • необхідність приїжджати до аеропорту заздалегідь;

  • заборона потрапляти в зону відльоту тих, хто проводжає туристів;

  • соціальне дистанціювання;

  • температурний скринінг в аеропортах вильоту і прильоту.

Як зазначив Павло Ганзевич, на першому етапі планується запустити внутрішні рейси, щоб відпрацювати на них протоколи безпеки в умовах епідемії коронавирусу. Потім запустять пробні міжнародні регулярні рейси. Чартери дозволять відправляти вже на третьому етапі, наприкінці червня або на початку липня.

«За нашими даними, першими рейсами готові летіти до 30% постійних клієнтів нашої компанії. Поступово попит зростатиме, але повне відновлення туристичної галузі потребує близько двох років», – сказав він.

Що якщо турист захворіє на відпочинку?

У разі, якщо турист побоюється захворіти перед вильотом, туроператори вже пропонують так звану страховку від невильоту. Причому вона стосується не тільки ситуації з коронавірусом, а й інших непередбачених випадків. Якщо поїздка з якихось причин зірветься, гроші за тур поверне страхова компанія.

Якщо ж турист захворіє на відпочинку, то, як запевнив Павло Ганзевич, навіть стандартні пакети страхових полісів покривають лікування COVID-19.

«Зараз туроператори пропонують також розширені страхові пакети, які покривають не тільки лікування, але і обсервацію, проживання для супроводжуючих та повернення додому», – розповів експерт, додавши, що розширений страховий пакет буде не надто дорожче за стандартний.

Туреччина

Глава МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу поінформував українського колегу Дмитра Кулебу про рішення турецької сторони відкрити свої кордони для іноземних туристів і відновити регулярні пасажирські перевезення з України з 1 липня.

Готелі в Туреччині вже частково працюють, для внутрішнього ринку вони відкриються в середині червня. Великі готелі вже заявили про дати відкриття. Більшість із них відкриваються або з 15-16 червня, або з 1 липня. Готелі сертифікуються за правилами безпеки Міністерства охорони здоров'я Туреччини.

«Ми віримо, що українських туристів Туреччина почне приймати з 1 липня. Виходячи з цього, ми запланували польотну програму з регіонів – Києва, Харкова, Дніпра, Одеси і Львова. Чекаємо тільки на офіційне рішення української та турецької влади», – сказав Павло Ганзевич.

Греція

Ця країна одна з найбезпечніших в Європі з точки зору епідемії COVID-19. Готелі активно проходять атестацію, уряд зацікавлений у відновленні туризму, у тому числі, веде діалог з Україною. Офіційного підтвердження початку сезону ще не було, але очікується, що він стартує в липні.

«Для Греції український ринок важливий, тому що там, як і в Туреччині, розглядають старт польотів з України раніше, ніж з Російської Федерації, де ситуація з епідемією набагато складніша», – зазначив Павло Ганзевич.

Що стосується країн Європи, то європейські туристичні напрямки спочатку планують запустити внутрішній туризм, на другому етапі – внутрішньоєвропейський, а на третьому етапі будуть орієнтуватися на міжнародні ринки.

Кіпр і Єгипет

Імовірно, що Кіпр також почне приймати туристів у червні, але офіційної інформації поки немає. На Кіпрі було зареєстровано лише пару десятків випадків захворювання коронавірусом, тому прогнози, що країна вже найближчим часом відкриється для туристів, дуже реальні.

В Єгипті вже сертифікували близько 40-50 готелів у Шарм-ель-Шейху і Хургаді. У країні рівень захворюваності COVID-19 приблизно такий, як в Україні.

«Специфіка відпочинку в Єгипті в тому, що Шарм-ель-Шейх і Хургада – окрема курортна територія, а весь персонал, заїжджаючи на ці території, буде проходити тестування й перебувати там безвиїзно», – зазначив Павло Ганзевич.

Єгипет обіцяє узгодити з українським урядом запуск рейсів на початку липня, але офіційної інформації поки немає. Є обговорення в тревел-індустрії або публікації в єгипетських ЗМІ. Тому любителям Червоного моря варто почекати додаткової інформації.

Арабські Емірати

У туроператорів хороші прогнози на осінній відпочинок в Арабських Еміратах.

«ОАЕ вкладають великі гроші в безпеку тревел-індустрії, тримають під контролем захворюваність. Більшість люкс-готелів із пляжами встановили скринінг-рамки для вимірювання температури тіла туристів і персоналу», – розповів Павло Ганзевич.

Отже, туроператори припускають, що влітку люди зможуть вирушити переважно до Туреччини, Греції і на Кіпр, а восени буде більший попит на Єгипет і Емірати.

Раніше «Слово і діло» писало, як готуються до відкриття літнього сезону курортні міста України.

Також ми розбиралися, які країни і коли почнуть приймати іноземних туристів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: