Відпочинок біля моря в Україні: як готуються до відкриття літнього сезону курортні міста

Читать на русском
Скадовськ знижує ціни, до Бердянська можна доїхати по новій трасі, з Очакова ходить комета до Кінбурнської коси.
Слово і діло

Літо все ближче і люди в умовах карантину намагаються планувати відпустку. Деякі вже підстрахувалися і зняли дачу або заміський будинок, інші все ще сподіваються потрапити на море. З турами за кордон поки не все зрозуміло, АМКУ навіть рекомендував авіаперевізникам не заманювати людей продажами квитків до завершення карантину. Натомість українські курортні міста й селища на Чорному та Азовському морях з нетерпінням чекають відпочивальників і цитують головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, який сказав, що морська вода та ультрафіолет можуть вбивати коронавірус. «Слово і діло» з'ясовувало, як проходить підготовка до літнього сезону, чи будуть працювати дитячі табори, які ціни очікуються на морських курортах України.

Скадовськ

Як правило, літній сезон у місті стартує 15 червня, коли в школах закінчуються іспити і випускні. Море вже зараз +22-23 градуси. «Цьогоріч ми теж готуємося до запуску сезону з 15 червня», – розповів «Слово і діло» секретар міськради Скадовська Олег Сокальчук.

Пляжі в Скадовську вирішили відкрити, але поки чекають нормативні документи про те, як слід розміщувати відпочивальників на прибережній території. За словами Сокальчука, завдяки жорсткому карантину протягом двох місяців у місті не зареєстровано жодного випадку захворювання на COVID-19.

Сокальчук запевнив, що городяни дисципліновано дотримуються карантину, 90% людей на вулиці ходять у масках, без яких, до речі, не пускають до магазинів. Багато грошей місто витратило на засоби захисту для медиків і на знезараження території Скадовська.

«Ми виділили 200 тисяч гривень на лікарню, 100 тисяч гривень – на поліклініку для закупівлі індивідуальних засобів захисту і близько 300 тисяч за два місяці використали для знезараження місць загального користування городян», – уточнив Олег Сокальчук.

Скадовськ відомий насамперед як дитячий курорт, але карантин вдарив саме по державних дитячих оздоровчих таборах, які, на жаль, не зможуть прийняти дітей.

«Це пов'язано з тим, що чимало таборів працювали за туристичними путівками від МОЗ і Мінсоцполітики, але тендери не відбулися, тому дитячі установи не будуть відкриватися», – пояснив Сокальчук.

Але є і хороша новина для тих, хто вважає за краще відпочивати в Скадовську в приватному секторі.

«Я знаю, що на сьогоднішній день є негласна угода між готелями та тими, хто приймає відпочивальників, про те, щоб знизити ціни для залучення туристів. Чи буде так, покаже перший місяць сезону – червень», – сказав секретар міськради.

До відкриття сезону готують інформаційно-туристичні центри, на вулицях планують поставити намети оповіщення, де можна буде скористатися антисептиками, щоб дорогою з пляжу люди могли обробити руки.

«Пляжі в нас зорані, грудки прибрані, все доведено до ладу. Ми розуміємо, що питні фонтанчики, найімовірніше, доведеться поки закрити. Напевно, будуть суворіші вимоги до користування душами, але їх все-таки залишать відкритими для користування. На набережній окремо стоятимуть пластикові контейнери для використаних масок і рукавичок, щоб потім можна було їх утилізувати за всіма правилами», – розповів Олег Сокальчук.

До речі, у Херсоні одними з перших заявили про те, що в кінці травня розпочнеться перевірка готовності пляжів перед купальним сезоном-2020.

Керівники пансіонатів і баз відпочинку повинні до 25 травня вжити таких заходів:

  • підготувати водний об'єкт (пляж) до масового відпочинку людей;

  • оформити документи з обстеження та очищення дна акваторії пляжу;

  • організувати медичний пункт і забезпечити його необхідними засобами.

Бердянськ

У місті повним ходом йде підготовка до літнього сезону. Власники готелів, кафе і ресторанів набирають персонал, але ще не знають усіх нюансів, як працювати в умовах посткарантину.

«Усі чекають роз'яснення Кабміну про те, як буде організований відпочинок для дорослих. Зрозуміло, що залишаться вимоги використовувати захисні маски, дезінфекційні засоби. Усі чекають офіційних рекомендацій, тому на всю силу ніхто не розгортається. Багато хто не розуміє, чи буде взагалі вигідно відкриватися за таких умов», – розповіли нам у пресслужбі міськради.

Що стосується дитячого відпочинку, на території Бердянська 10 дитячих оздоровчих центрів. Тут все складно.

«Перша зміна зазвичай починалася 3 червня. Наше комунальне підприємство «Червона гвоздика» або, як його ще називають, азовський «Артек», першу зміну вже точно не запустить. Складність ще й у тому, що треба організувати масовий відпочинок дітей – це 400-600 дітей на зміні. Усі теж чекають роз'яснень», – поінформували в пресслужбі міськради.

В уряді зазначили, що дитячі оздоровчі заклади будуть відкриватися на останньому етапі виходу з карантину. Так і до кінця літа не довго. При цьому в «Червоній гвоздиці» путівки вже продані на всі чотири заїзди, батьки чекають, масових відмов не було.

У Бердянську на початку квітня ухвалили програму підготовки міста до курортно-оздоровчого сезону. Проводяться заходи з благоустрою, перевіряють роботу фонтанів, ремонтують дороги і тротуари, встановлюють додаткові урни і лавочки і навіть активно борються з комарами, щоб максимально навести лад у місті.

Приватники теж готуються. «Ми на місця приїжджали, спілкувалися. Люди чекають сезону, яким би він не був, усі втомилися від карантину. І якщо держструктури можуть і не відкритися, то до приватників, звичайно ж, відпочивальники поїдуть», – сказали в міськраді.

А тепер до Бердянська буде набагато легше дістатися машиною, тому що в червні обіцяють закінчити ремонт траси Запоріжжя-Бердянськ.

«Я вчора їздила по новій трасі до Запоріжжя – це просто казка. Ще немає розмітки, але це дрібниці. Тепер доїхати із Запоріжжя або Дніпра до Бердянська – питання двох годин. Залишилося завершити лічені кілометри траси», – розповіла нам мешканка Бердянська.

Очаків

Центральний пляж Очакова готують до сезону. Коли вщухнуть дощі й підсохне пісок, його почистять спеціальною технікою, потім виставлять рятувальний пост і медпункт.

«Ми будемо готові. У нас більшість туристів зупиняються в приватному секторі, але є ті, хто вважає за краще жити на базах відпочинку. Поки людей мало через холодну погоду. Зазвичай до нас активно їдуть у липні», – розповів заступник голови міськради Очакова Олексій Васько.

28 червня запланована зустріч обласного керівництва з місцевими підприємцями, які будуть питати, як працювати в такий незвичайний сезон.

«У нас місто недороге. Ціни дещо нижче, ніж у селі Коблеве. Житло – від 100 гривень на добу і вище. Все залежить від умов. Приватники сказали, що не підніматимуть ціни. З харчуванням проблем не буде, є і кафе, і громадське харчування. Ще від Очакова ходить «комета», за 7 хвилин можна опинитися на Кінбурнській косі. Там хороші місця для любителів дикої природи: пляж, кемпінги, вода, є всі мінімальні зручності», – розповів Олексій Васько.

Місцевим жителям пощастило. За час карантину ані в місті, ані в Очаківському районі не було жодного випадку захворювання на коронавірус. «Може через те, що ми на півострові перебуваємо. Сподіваємося, що з підвищенням температури повітря і за рахунок морської води і літній сезон пройде без захворювань», – розповів Васько.

В Очакові через карантин страждає місцевий бюджет. За словами заступника голови міськради, з 95 млн грн міська скарбниця вже недоотримає 15 млн грн. Доводиться згортати всі програми, скорочувати людей.

Не можуть поки похвалитися в Очакові й ремонтом дороги. Зараз все на стадії тендеру, якщо він пройде вдало, то, за словами Васько, у найкращому разі в липні дорогу почнуть робити.

«У нас багато проєктів щодо місцевих доріг. Ми проєкти зробили, профінансували, підготовку зробили, бордюри поставили. Держава субвенцію дала на область. Але через те, що в області ці гроші не можуть узгодити за іншими проєктами, ми не можемо отримати своє фінансування. Ще дочекаються, що буде, як торік: заберуть ці гроші назад до держбюджету, а ми знову залишимося без дороги», – сказав чиновник.

Чорноморськ

У Чорноморську Одеської області (раніше – Іллічівськ) поки офіційно не відкрили міський пляж. Як повідомили «Слово і діло» в комунальному підприємстві УЖКГ, говорити про те, як місто готується до приїзду відпочивальників рано, тому що немає рішення виконкому про відкриття пляжу. Що ж стосується особливих запобіжних заходів від коронавірусу, то в місті мають намір дотримуватися загальних вказівок МОЗ України, які ніхто не скасовував.

Головні умови, за яких МОЗ дозволяє відкрити пляжі:

  • не відвідувати пляжі тим, хто у групі ризику: літнім і людям з хронічними захворюваннями;

  • дотримуватися безпечної дистанції (щонайменше 2 метри);

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки, чхати і кашляти в одноразову серветку, використовувати маски.

Ціни на відпочинок на морських курортах України

Як правило, відпочинок на Азовському морі зазвичай дешевше, ніж на узбережжі Чорного, хоча в будь-якому місці за бажанням можна знайти як найбюджетніші варіанти, так і казково дорогі.

Зокрема, ми зателефонували до одного з готелів на узбережжі Чорного моря на Кінбурнській косі, який позиціонує себе як VIP-заклад. Виявилося, що люди там уже активно відпочивають, на травневі свята було повне завантаження готелю. Драконівських вимог щодо дотримання карантину немає, маски просять надягати перед входом до ресторану.

Ціни в готелі, зважаючи на 20% знижки, коливаються від 800 до 1600 грн за добу на двох осіб. Місця ще є, можна бронювати.

Звичайно, в елітних готелях Одеси ціни набагато вище. Є пропозиції орендувати апартаменти з басейном на закритій території, але ціни там можуть бути вище, ніж у Греції або Італії.

Якщо говорити про преміум-сегмент (номери з дорогою сантехнікою і побутовою технікою, триразове харчування, басейн на території готелю), то на Чорному морі ціни стартують від 1200 грн на добу в низький сезон. На Азовському морі ціни нижчі – від 1000 грн на добу.

Варіанти «стандарт», «напівлюкс», «комфорт» або, як їх ще називають, «зі зручностями», повинні мати кондиціонер у просторому номері, санвузол, телевізор і близьке розташування до пляжу. Тут розцінки коливаються між 250-1000 грн на добу біля Чорного моря і 200-800 грн – біля Азовського.

Найбюджетніший економ-варіант, коли зручності перебувають на подвір'ї або в корпусі бази відпочинку, стартує від 350 грн на добу на Чорноморському узбережжі та 100 грн – на Азовському.

Раніше «Слово і діло» писало, які країни готуються приймати іноземних туристів.

Також ми розбиралися з експертом, як в умовах COVID-19 пройде туристичний сезон в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: