Туристичний сезон-2020: які країни готуються приймати іноземних туристів

Читать на русском
Не раніше 1-го липня збираються почати приймати іноземних туристів Туреччина, Греція, Кіпр, Чорногорія, Хорватія та Албанія. Однак не всім сподобаються запобіжні заходи й правила поведінки в готелях.
Слово і Діло

Незважаючи на карантин, літо наближається, і люди починають планувати відпустки, хоча цей туристичний сезон, вочевидь, буде відрізнятися від усіх попередніх. Туристичні країни вже готуються до нових умов роботи через пандемію COVID-19. Єврокомісія представила пакет рекомендацій щодо відновлення туризму й транспортного сполучення. Поки тільки Туреччина, Греція та Кіпр, а також Чорногорія, Хорватія та Албанія планують почати приймати іноземних туристів і то не раніше 1 липня. При цьому глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що влітку навряд чи відновиться міжнародне авіасполучення. Але, якщо за українськими заробітчанами надсилають чартери з європейських країн, то чому б їх не відправляти за нашими туристами. «Слово і діло» пропонує подивитися, як країни готуються до відкриття туристичного сезону.

Для початку, багато країн вже розглядають можливість відкрити кордони. Першою в Європі це зробила Чехія. З 15 травня внутрішні кордони між собою домовилися відкрити Литва, Латвія, Естонія та Польща. Австрія і Швейцарія мають намір це зробити з 15 червня.

Міністри туризму європейських країн обговорюють створення спільного документа з умовною назвою «COVID-паспорт», який буде дійсний у Євросоюзі та видаватися людям, що вже мають імунітет до коронавірусу або можуть підтвердити, що здорові. Туреччина розглядає варіант, щоб тестувати всіх іноземних туристів в аеропортах після прильоту.

Туреччина

У Туреччині досі високий рівень захворюваності, але країна готова йти на беспрецедентні заходи безпеки в умовах пандемії, аби не пропустити турсезон-2020. З кінця травня в країні почнуть поступово відкривати внутрішнє авіасполучення.

Із 12 червня заплановано відновлення міжнародних чартерних рейсів до Туреччини, у тому числі із Західної та Центральної Європи. А з 1 липня країна планує почати приймати іноземних туристів.

Готелі та ресторани повинні будуть дотримуватися суворих правил для запобігання поширенню коронавірусу. Доведеться відмовитися від системи «шведський стіл».

В аеропортах, готелях, ресторанах, музеях планують створити можливість для того, щоб люди тримали соціальну дистанцію. У людних місцях чергуватиме медперсонал із тепловізійними камерами. На карту нанесуть медичні установи й відділення інтенсивної терапії в місцях туристичних курортів. Ці дані нададуть туроператорам.

Планується, що з червня в аеропортах працюватимуть спецлабораторії, які будуть перевіряти на наявність вірусу всіх, хто прибуває до країни.

Тести проводитимуть усім туристам до проходження паспортного контролю. Результати тестування будуть готові за п'ять-шість годин і, якщо турист виявиться зараженим, його ізолюють в готелі і встановлять, з ким він контактував.

Крім того, туристам після прибуття вимірюватимуть температуру. У них також повинен бути документ про стан здоров'я та негативний тест на коронавірус. Якщо під час відпочинку у туриста з'являться симптоми хвороби, його помістять на карантин.

Персонал готелів і ресторанів працюватиме в медичних масках і буде дотримуватися дистанції. Співробітники готелів повинні проживати в окремих кімнатах, регулярно вимірювати температуру й перевірятися на COVID-19.

Спа-центри та спортивні зали в нинішньому туристичному сезоні, найімовірніше, будуть закриті.

Власники турецьких готелів запевнили, що всі ці заходи безпеки ніяк не позначаться на цінах. Деякі навіть заявляють про знижки, щоб залучити побільше туристів.

Єгипет

Із початку травня в Єгипті відкрили готелі для внутрішніх туристів. Приймати можна щонайбільше 25% відпочивальників від можливостей готелю.

Із червня готелям дозволять працювати не більш ніж для 50% туристів.

Іноземних туристів навряд чи почнуть приймати в червні. Спочатку до Єгипту на відпочинок не зможуть приїхати туристи, старші за 48 років.

Для того, щоб відновити роботу, в готелі повинен бути медкабінет із лікарем. Крім того, відпочивавальникам будуть регулярно перевіряти температуру.

Готелі повинні надати дезінфікуючі засоби відпочиваючим і персоналу. Працівників зобов'яжуть проходити експрес-тест при вході на територію установи.

Під забороною вечірки, дискотеки, групові анімаційні ігри, кальяни, а також «шведський стіл».

Реєстрація заїзду в готель для гостей електронна або з одноразовими ручками. Багаж будуть дезінфікувати при заїзді й виїзді з готелю. Санітайзери повинні бути встановлені на всій території готелю.

Якщо турист захворіє, його повинні ізолювати. Для цього має бути виділений окремий поверх або будівля.

Греція

Греція планує офіційно розпочати туристичний сезон із 1 липня, якщо дозволить епідеміологічна ситуація в країні.

Влада Греції підготувала детальний план із суворими правилами для ресторанів, пляжів, готелів, інших місць розміщення туристів і транспорту.

Іноземних туристів, вірогідно, будуть приймати тільки за наявності негативного результату тесту на COVID-19 або з позитивним тестом на антитіла до того, як вони сядуть у літак.

Кіпр

Про готовність приймати іноземних туристів із 1 липня заявляє влада Кіпру, орієнтуючись насамперед на охочих відпочити з країн, де пройшов пік пандемії.

Профільні туристичні відомства розробляють спеціальний протокол для готельєрів, рестораторів, турагентств.

Перед посадкою в літак іноземні туристи повинні надіти маску та рукавички, а також виміряти температуру після прибуття. Готелі будуть зобов'язані примусово розосередити клієнтів під час реєстрації заїзду. Постояльців можуть зобов'язати надягати маски й рукавички в ресторані, барі та біля стійки реєстрації.

У готелях після кожного використання необхідно дезінфікувати шезлонги біля басейнів і на пляжах, а також обробляти антисептиком номери й ключі. Відстань між парасольками на пляжах: мінімум 4 метри.

Ресторани й кафе зможуть приймати щонайбільше чотири особи на 8 кв. м, проте їх роботу можуть продовжити. При цьому паперові меню в руки не видаватимуть – клієнти зможуть прочитати меню на стендах або онлайн.

Туристичні автобуси повинні регулярно обробляти дезинфектором, орендовані автомобілі – проходити санітарну обробку після кожної оренди.

Іспанія

Влада Іспанії поки не рекомендує іноземцям бронювати літні поїздки до країни, оскільки кордон навряд чи відкриють до кінця 2020 року.

Морські курорти на материковому узбережжі пропонується відкрити для громадян Іспанії. Відпочивальників можна буде перевозити в напівпорожніх поїздах і завантажених лише на дві третини літаках. Власники готелів і ресторанів зобов'язані забезпечити дотримання соціальної дистанції в закладах.

Проте вже відкрилися пляжі в Барселоні й Валенсії, і місцева влада просить дозволити їм влітку приймати іноземців. Бажаючи врятувати місцевий туризм, мери міст пропонують надати можливість відпочити людям, які матимуть результати негативного тесту на коронавірус.

Не виключено, що доступ іноземцям відкриють на Канарські острови, де епідемія проходила в менших масштабах через ізольованість архіпелагу.

Італія

Більш оптимістично дивляться на літній турсезон в Італії. У країні сподіваються, що Єврокомісія запровадить єдині правила безпеки подорожей для всіх держав Євросоюзу.

У такому разі спочатку до Італії зможуть приїхати громадяни з країн ЄС у липні-серпні. Потім планується організувати «туристичні коридори» з іншими країнами Європи на основі домовленостей із конкретними державами.

Німеччина

Німеччина вже веде переговори про відновлення міжнародного туризму з іншими країнами, але поки конкретні дати не озвучуються. Звучать лише розмиті формулювання про те, що іноземні туристи зможуть приїхати до Німеччини ще до кінця 2020 року. Однак великі групові поїздки, вірогідно, залишаться під забороною.

Місцеві туроператори сконцентровані на запуску внутрішнього туризму в Альпах і на німецьких курортах Балтійського моря. Через вимоги дотримання соціальної дистанції, ймовірно, готелі будуть заповнені лише наполовину.

Чорногорія

Чорногорія планує офіційно розпочати туристичний сезон з 1 липня, оскільки рівень захворюваності в країні низький. Вже понад тиждень у країні не реєструється жоден новий випадок інфікування.

Першими іноземними туристами стануть громадяни сусідніх країн. І вже зараз Чорногорія відкрила свої кордони для морського туризму й приймає яхтсменів із різних країн.

Хорватія

Хорватія не проти почати приймати іноземних туристів вже наприкінці травня, хоча влада країни заявляє, що непогано б дочекатися, коли Євросоюз затвердить загальний протокол подорожей.

На першому етапі передбачається, що туристів будуть привозити від місця прибуття в країну до курорта. Пересування відпочивальників має бути мінімальним, щоб було якомога менше контактів з іншими людьми.

Албанія

В Албанії хочуть запустити турсезон для іноземців, але поки режим надзвичайного стану в країні продовжили до 23 червня.

Прилетіти до країни можна буде тільки чартером. Вечірки й великі компанії залишаться під забороною. Готельєри повинні будуть забезпечити на своїй території дотримання правил дистанціювання.

На пляжах буде діяти обмеження: щонайбільше чотири особи на кожні 10 кв. м.

Грузія

Тбілісі відкрили на в'їзд і виїзд з 11 травня. До середини червня в країні планують запустити внутрішній туризм. Для іноземних туристів в'їзд збираються відкрити з 1 липня.

Найближчим часом країна також планує поетапно відновити пасажирське авіасполучення.

Ізраїль

Внутрішній туризм у країні ожив ще на початку травня для ізраїльтян, які бажають відпочити в невеликих котеджах і готелях, де є номери з окремим входом із першого поверху.

Великі готелі відкриються пізніше, але з обмеженнями – громадський простір ще буде закритий, а їжу приноситимуть у номери.

Іноземних туристів почнуть приймати після того, як з'являться домовленості про регулярні авіаперельоти. Ізраїль веде переговори з Кіпром, Грецією, Австрією, Чехією, Данією.

Не виключено, що першими до Ізраїлю зможуть приїхати туристи з країн, де найбільш сприятлива епідситуація.

Розглядається й варіант того, що в туристів в аеропорту будуть просити пред'явити документ, який підтверджує, що людина не становить загрози зараження коронавірусом.

Раніше «Слово і діло» розбиралося з експертом, як коронавірус вплине на туристичний сезон-2020 і вартість відпочинку.

Також ми подивилися, які країни готуються найближчим часом відкрити кордони.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: