ВАКС вчергове продовжив обов'язки Гладковського

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора про продовження обов'язків ексзаступнику секретаря РНБО.
Олег Гладковськийфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Суд продовжив до 23 липня дію обов'язків колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Таке рішення 3 червня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак, повідомили журналісту «Слово і діло» у САП.

Як повідомив співрозмовник, Гладковському продовжили дію таких обов'язків: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, а також здати на зберігання документи, які дозволяють виїзд за кордон.

За версією слідства, колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський, Гладковський і ексдиректор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Андрій Араптанов у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія «Богдан Моторс», кінцевим власником якої є Гладковський.

Як встановили детективи, на стадії формування цих закупівель до вантажних автомобілів уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент автівки «Богдан Моторс» не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього у 10%.

Пізніше рівень локалізації зменшили до 20%. Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. Компанія на ці умови пристала. Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що згодом підтвердять залучені спеціалісти Державної аудиторської служби в ході перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Тим не менше, всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з Павловським. В результаті, постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Павловському та Араптанову. Раніше в цій справі затримали Гладковського. Йому повідомили про підозру, а суд взяв під варту із альтернативою застави. Пізніше за нього внесли цю суму і Гладковський вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: