НАБУ і САП повідомили Гладковському про підозру (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки та оборони.
Олег Гладковськийфото: president.gov.ua

Додано офіційне підтвердження від САП

Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Олегу Гладковському.

Таку інформацію журналісту «Слово і Діло» повідомило джерело у САП.

За словами співрозмовника, Гладковському вручили підозру за двома епізодами: недостовірне декларування (ст. 366-1 ККУ) та зловживання службовим становищем (ст. 364 ККУ).

За даними «Слово і Діло», епізод про зловживання службовим становищем стосується перемоги корпорації «Богдан» на тендерних закупівлях вантажних автомобілів виробництва компанії для потреб Збройних сил України.

Пізніше САП офіційно підтвердила повідомлення Гладковському про підозру за двома епізодами.

«Керівником САП Назаром Холодницьким погоджено повідомлення про підозру колишньому першому заступнику секретаря РНБО. У п'ятницю, 18 жовтня, детективами НАБУ повідомлено про підозру колишньому посадовцю у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що Гладковський використовував надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди структурою, в якій він є кінцевим власником, а саме – автомобільною компанією «Богдан Моторс». Зокрема, НАБУ вважає, що він забезпечив включення до державного оборонного замовлення і подальшу закупівлю за рахунок державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №2», що входить до складу «Богдан Моторс». Внаслідок таких дій державі завдано понад 10,62 млн грн збитків.

Також, як вважають органи правопорядку, Гладковський незадекларував дохід його дружини від здачі в оренду елітного житла в центрі Києва: 54 тисяч доларів за 2016 рік, 63 тис. дол. за 2017 рік та 47,5 тис. дол. за 2018 рік.

Раніше генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив, що в основу підозри ексзаступнику секретаря РНБО лягло два епізоди: щодо недостовірного декларування та зловживання службовим становищем. Другий стосується впливу на результати тендерних закупівель.

Нагадаємо, 17 жовтня НАБУ затримало Гладковського поблизу аеропорту «Бориспіль». Пізніше у Національному бюро назвали причину затримання. У корпорації «Богдан», де головою є Гладковський, заявили, що він не збирався залишати Україну, а летів на відкриття виставки Bus world 2019 Брюссель. Сам Гладковський оголосив голодування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: