НААУ перевірить, як Матіос став адвокатом

Читать на русском
Національна асоціація адвокатів України проводить перевірку за фактом отримання посвідчення адвоката Анатолієм Матіосом та його групою прокурорів.

Голова НААУ Лідія Ізовітова доручила перевірити процедуру набуття статусу адвоката колишнім головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом та його підлеглими.

Про це повідомила пресслужба НААУ у четвер, 28 травня.

Як повідомляється, глава НААУ Лідія Ізовітова створила робочу групу, яка повинна вивчити рішення РАР (Ради адвокатів регіону) Волинської області про видачу Анатолію Матіосу і іншим колишнім співробітникам військової прокуратури свідоцтв адвоката.

Як пояснили в асоціації адвокатів, причиною перевірки стала масова реакція суспільства на факт отримання Матіос свідоцтва адвоката: обурення в професійному співтоваристві, публічні коментарі для ЗМІ та соцмереж, а також звернення до НААУ.

Зокрема, напередодні до НААУ надійшли скарги про можливі порушення процедури допуску та складення кваліфікаційного іспиту, оцінка його результатів, проходження стажування та видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю Матіосу, Долгополову, Борзих, Миргородському, Опанасенку, Мікуліну, Філюку, Позняку, Оленському, Болдіну, Прозорському, Комарницькому, Ватагу, Величку, Грабовському, Свитку та іншим (колишні співробітники військової прокуратури).

У скаргах акцентують, що Матіос і ще 16 осіб його колишніх підлеглих отримали свідоцтва адвокатів в Раді адвокатів Волинської області в один день - 15 травня 2020 року - під час карантину. Крім того, щодо деяких з екс-працівників ГВП відкриті кримінальні провадження.

Голова НААУ також звернулася до ВКДКА і попросила дати оцінку цій ситуації, а саме перевірити дотримання процедури допуску Матіоса і його колишніх колег до складання кваліфікаційного іспиту.

Якщо ВКДКА виявить порушення, вона має право скасувати рішення кваліфікаційних комісій щодо складання іспиту.

Висновок робочої групи, яка зараз вивчає всі необхідні документи у Волинській області, розгляне Рада адвокатів України.

Як відомо, Анатолій Матіос займав пост головного військового прокурора України в 2014-2019 роках. Був звільнений у жовтні 2019 року. А 15 травня 2020 року Матіос і 16 його колишніх підлеглих отримали адвокатські свідоцтва.

Зазначимо, раніше прокурори входили до групи з розслідування так званої «справи податківців».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: