Справа пособників Онищенка: адвокат намагався відвести суддів

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив адвокат у заяві про відвід колегії суддів у справі пособників ексчлена українського парламенту.
Валерій Постний

Вищий антикорупційний суд відмовив у відводі колегії суддів, які розглядають кримінальне провадження за обвинуваченням пособників колишнього народного депутата Олександра Онищенка та співорганізатора «газових схем» Валерія Постного.

Таке рішення 15 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат одного з обвинувачених Нонна Надіч подала заяву про відвід колегії. За її словами, головуюча суддя у справі під час підготовчого судового засідання, попри те, що раніше було встановлено порядок проведення цього засідання, а також, на те, що згідно цього порядку мав би відбуватись розгляд клопотань сторони захисту про повернення обвинувального акта, перейшла до розгляду питання щодо об`єднання кримінальних проваджень, не вирішивши питання про зміну порядку проведення підготовчого судового засідання.

На думку захисника, таке проведення судового засідання прямо суперечить ст. 314 та ч. 1 ст. 315 КПК України і не зможе забезпечити повний та об'єктивний судовий розгляд справи, учасники процесу будуть позбавлені можливості в повній мірі реалізувати свої процесуальні права. Також адвокат вважає, що вона буде позбавлена можливості належним чином здійснювати захист у кримінальному провадженні.

Вивчивши заяву, судді відмовили у її задоволенні. На переконання колегії суддів, в даному конкретному випадку не встановлено жодної обставини, яка б викликала розумний, об`єктивно обґрунтований сумнів у неупередженості кожного з членів колегії, або хоча б когось одного з них.

Як відомо, крім Постного у цій справі обвинувачують таких осіб: Вадима Шленчака, Олену Ченцову, Олександра Сомова, Юрія Смаглюка, Олександра Сергієнка, Дмитра Кравченка і Мар'яну Гречанюк.

Раніше суд дозволив заочно судити Онищенка та менеджера Олену Павленко. Пізніше в Україну повернулася мати колишнього нардепа Інеса Кадирова, де її затримали. Суд її відпустив під особисте зобов'язання.

Нагадаємо, 13 травня прокурор САП заочно зачитав Онищенку обвинувальний акт. Пізніше ВАКС дослідив 10 томів доказів у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: