Прокурор САП заочно зачитав Онищенку обвинувальний акт

Читать на русском
Антикорупційний прокурор зачитав обвинувальний акт у справі за обвинуваченням колишнього члена українського парламенту.
Олександр Онищенко

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків в суді зачитав короткий обвинувальний акт стосовно колишнього народного депутата Олександра Онищенка у так званої справи «газових схем».

Відповідне коротке викладення акту він зачитав на засіданні Вищого антикорупційного суду 13 травня, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію.

За словами прокурора, Онищенка обвинувачують у створенні злочинної організації та організації цією злочинною організацією заволодіння коштами ПАТ «Укргазвидобування» під час здійснення видобутку і продажу природного газу за договорами про спільну діяльність; легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом; підробленні документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОП; зловживанні повноваженнями службовою особою юрособи приватного права незалежно від організаційно-правової форми; службовому підроблені; у незаконному зберіганні вогнепальної зброї і набоїв, а також у незаконних діях щодо майна, на яке накладено арешт або яке описано чи підлягає конфіскації.

Крім того, у цій же справі обвинувачують фінансового менеджера Олену Павленко, який інкримінують майже всі ті сами злочини, крім службового підроблення; зловживання повноваженнями службовою особою; незаконного зберігання вогнепальної зброї і незаконних дій щодо арештованого майна.

Як відомо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: