ВАКС призначив до розгляду обвинувальний акт у справі Онищенка

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив захиснику у клопотанні про повернення обвинувального акту прокурору Спеціалізованої прокуратури.
Олександр Онищенко

Вищий антикорупційний суд не повернув обвинувальний акт прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і призначив його до розгляду у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього народного депутата Олександра Онищенка в організації «газових схем».

Таке рішення 12 травня ухвалила колегія суддів ВАКС за результатами розгляду клопотання адвоката екснардепа, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«У задоволенні клопотання захисника Валерія Іщенка про повернення обвинувального акту прокурору – відмовити», – повідомила головуюча суддя.

У коментарі «Слово і діло» прокурор САП Роман Симків повідомив, що суд також призначив до розгляду обвинувальний акт і цивільний позов ПАТ «Укргазвидобування» про відшкодування збитків. Однак судді залишили без розгляду інший цивільний позов, а саме Промінвестбанку, оскільки представник двічі не з'являвся і не подав заяви про розгляд без участі.

Раніше суд закрив справу Онищенка в частині фіктивного підприємництва, оскільки ця стаття нині декриміналізована.

Як відомо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: