Як коронавірус вплине на туристичний сезон-2020 і вартість відпочинку?

Читать на русском
Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

За даними всесвітньої туристичної організації, від зупинки туризму сфера збідніє майже на 500 мільярдів доларів. Коли і які країни відкриють свої двері для туристів, невідомо. Наприклад, Іспанія не планує пускати до себе іноземців до наступного року, а деякі країни розробляють антикризові плани і запроваджують нові санітарні норми. У коментарі «Слово і діло» експерт авіаційної галузі Богдан Долінце припустив, що процес відкриття кордонів буде досить довгим, а в окремих країнах затягнеться до осені. 2020-й навряд чи можна буде назвати туристичним, припустив експерт.

Богдан Долінце вказав, що для України основні туристичні напрямки – Туреччина та Єгипет. Відповідно до заяв влади в Анкарі мають намір з кінця травня відкрити кордони, але поки що це позиція лише однієї країни. До того ж це не означає, що буде відкрита можливість польотів для українських туристів з України, зазначив експерт.

За його прогнозами, станеться невеликий розворот убік внутрішнього туризму, також не виключено, що цінова політика відпочинку в Україні може змінитися.

Mayday: як коронавірус вбиває авіаціюЗакриті кордони і карантин через коронавірус вплинули на виконання 98% пасажирських авіарейсів по всьому світу.

«Може повторитися ситуація 2014-2015-х років. Тоді навіть не були закриті кордони, але тільки через те, що економічна ситуація була складною і доходи громадян зменшилися, сталося невелике зростання внутрішнього туризму. На сьогоднішній день, враховуючи падіння світової економіки, безробіття, скорочення доходів та вимушені відпустки, можна припустити, що заощадження, які були в громадян, витрачаються зараз», – сказав Богдан Долінце.

Фахівець не виключив, що навіть якщо гіпотетично всі кордони відкриють і дозволять літати, може так статися, що на літній сезон у громадян не буде грошей. Зрештою це призведе до того, що громадяни будуть розглядати можливість відпочинку в Україні, за чим послідує зростання цін через підвищений попит, пояснив Долінце.

Експерт авіаційної галузі також звернув увагу на те, що багато урядів європейських країн не рекомендують своїм громадянам обирати відпочинок за кордоном, а, навпаки, рекомендують відпочивати всередині своєї країни.

«2020 рік, ймовірно, буде орієнтований на внутрішній туризм. В Україні відбудеться зменшення частини відпочинку за кордоном», – припустив експерт.

Співрозмовник уточнив, що, за різними оцінками, падіння туристичної галузі оцінюється в півтора мільярда.

«Щодо міжнародного відпочинку, є питання з приводу можливих нових змін. Деякі країни вже говорять про спеціальні довідки для перевезень, аналізи на вірус. Тому прогнозувати щось складно», – вказав експерт.

Богдан Долінце не виключив, що навіть у разі з Туреччиною, де заговорили про запуск туристичного сезону, можливо, до середини літа йтиметься тільки про внутрішній туризм. Вірогідно, до кінця літа-початку осені почне зростати й кількість міжнародних туристів, додав він.

Спеціаліст зауважив, що, за різними даними, до кінця 2020 року відновиться тільки до 50% міжнародних авіаперевезень та дві третини внутрішніх перевезень.

«2018-2019 роки за кількістю організованих туристів взагалі були рекордними за останні, напевно, десятиліття. У 2019-му були побиті показники з виїзного туризму навіть докризового 2013 року. Однак літо 2020 року, а, можливо, і рік у цілому, навряд чи буде курортним. Карантинні обмеження вдарили по економіці. Слід зважати, що при падінні економіки, як правило, частина внутрішнього туризму збільшується, і зменшується частина закордонного відпочинку», – прокоментував експерт авіаційної галузі Богдан Долінце.

Як коронавірус вбиває авіацію – читайте в авторській колонці за посиланням.

Раніше «Слово і діло» писало, як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували.

Які країни припиняють пасажирське сполучення, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: