У країнах ЄС хочуть запровадити COVID-паспорт: навіщо та чи вплине це на заробітчан

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Міністри туризму країн ЄС погодилися розробити єдиний документ з умовною назвою «COVID-паспорт», який у всіх країнах ЄС буде грати роль сертифіката безпеки в галузі. У коментарі порталу політолог Андрій Дуда уточнив, що COVID-паспорт буде доповненням до паспорта громадянина і водійських документів. Документ точно не стане новою перешкодою для заробітчан або туристів, навпаки, допоможе без проблем влаштуватися на роботу в ЄС, якщо людина не була хворою, відзначив експерт.

«Документ потрібен для того, щоб розуміти, чи була людина хворою на коронавірус чи ні. В умовах такого пересування громадян, яке склалося, ініціатива цілком логічна. Ініціатива насамперед опрацьована для заробітчан і туристів», – додав політолог.

Експерт зазначив, що дуже важливо, як технологічно працюватиме документ. Наприклад, у Британії потрібно завантажити спеціальний додаток, сфотографувати себе, цивільний паспорт, водійське посвідчення. Додаток зіставляє особу з фото й документом, йде процес верифікації. Далі потрібно пройти тест на наявність антитіл до COVID-19, щоб дізнатися, чи є імунітет у людини, чи була хворою, розповів співрозмовник.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

«Якою буде технологія, поки невідомо. Наприклад, в Україні є ID-картка. Однак у зв'язку з тим, що немає реєстрів вона особливо не працює. Тому дуже важливо, наскільки буде готове ще й зовнішнє середовище, щоб ініціатива принесла ефект. Вочевидь, ініціатива не суто українська. Все буде врегульовано на рівні міждержавних угод. На якому етапі у нас розробки та в інших країнах, незрозуміло», – сказав Андрій Дуда.

На його думку, COVID-паспорт – один із переліку складових того, як світ житиме в умовах пандемії в найближчі два роки.

За словами політолога, COVID-паспорт навряд чи стане якоюсь перепоною або буде використовуватися як якийсь каральний інструмент для туристів, заробітчан.

«По-перше, Європі все одно потрібна робоча сила. По-друге, наявність такого паспорта буде навіть вигідним як заробітчанам, так і країні, що приймає. Документ дасть розуміння на всі питання з приводу коронавірусу. Негативом це бути не може. Головне, щоб перелік критеріїв і умови отримання паспорта були по-справжньому гарантією і документ не видавали людям, які можуть бути хворі», – прокоментував політолог Андрій Дуда.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: