Пандемія коронавірусу: як країни світу виходять із карантину

Читать на русском
У Чехії зняли всі обмеження на пересування, а в Польщі не виключають, що носити маски та тримати соціальну дистанцію доведеться близько двох років.

Незважаючи на те, що ВОЗ продовжила дію глобального режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу, багато країн почали поступовий вихід із суворого карантину. Поступове послаблення обмежувальних заходів почали Німеччина, Австрія, Данія, Норвегія, Чехія та навіть Італія та Іспанія. «Слово і діло» пропонує подивитися, як різні країни світу планують поетапний вихід їз карантину.

Чехія

Незважаючи на те, що режим надзвичайного стану в країні продовжили до 17 травня, карантин вже відчутно послаблюють. На початку березня чеський уряд обмежив масові заходи, закрив школи, кафе, ресторани, більшість магазинів. Чехів зобов'язали носити в громадських місцях маски і згодом заборонили збиратися більше двох.

Чехи поводилися дисципліновано. Жорсткі заходи, мабуть, дали результат, оскільки в країні низький рівень захворюваності й смертності, і тепер країну виводять із загального карантину на два тижні раніше, ніж планувалося.

Людям дозволили вільно пересуватися країною і навіть відкрили кордони для виїзду. Хоча виїжджати чехам поки особливо нікуди, адже більшість країн ще закриті.

З 9 квітня відкрили велосипедні магазини й магазини товарів для дому та садівництва. З 4 травня відновили роботу фермерські ринки, невеликі магазини площею до 2500 кв.м, хоча одяг у магазинах приміряти не можна. Уже можна піти до тренажерної зали, бібліотеки або в зоопарк, але треба дотримуватись деяких обмежень.

З 11 травня в Чехії планують відкрити перукарні, веранди кафе й ресторанів, а з 25 травня можна буде сидіти й всередини зали.

Поки чехам не дозволили відмовитися від захисних масок. На думку чеських епідеміологів і міністра охорони здоров'я, маски зіграли велику роль у боротьбі з Covid-19, тому зняти їх дозволять в останню чергу, ймовірно, наприкінці червня. Людина на вулиці без маски може отримати штраф у розмірі до 20 тисяч крон (740 євро). Однак у 90% випадків порушників просто попереджають.

Данія

Данія стала першою країною Європи, яка почала відкривати дитячі садки й школи – з середини квітня. Заняття відновили в 54-х муніципалітетах країни і приблизно в 35% шкіл Копенгагена з дотриманням карантинного режиму.

Також у кінці квітня в Копенгагені дозволили роботу перукарень та салонів краси, стоматологічних клінік і кафе на винос.

Пік пандемії країна пройшла 7 квітня. Карантин у Данії не був суворим. Люди майже не носили маски, а самоізоляція була формальною. Більшість данців почали працювати онлайн. Закривали тільки установи освіти, ресторанів та кафе.

Єдине, що данцям не обіцяють повернути незабаром, – це відновлення авіасполучення. Не виключено, що кордони будуть закриті до кінця літа.

Італія

Другий етап послаблення карантину в країні дозволили з 4 травня. Відновилася робота виробництв, будівельних компаній і деяких оптових торговців за умови дотримання протоколів безпеки на робочому місці: дистанція між людьми не менш ніж 1 м і обов'язкове носіння медичної маски.

Також дозволено пересуватися своїм регіоном для відвідування родичів, без масових зібрань. Зустрічі з родичами повинні відбуватися при дотриманні дистанції і з використанням масок.

Вимога заповнення сертифікатів із підтвердженням мети поїздки зберігається. До інших регіонів поки їхати не можна, крім робочої необхідності.

Бари й ресторани відкрились для обслуговування на винос, але їжу потрібно вживати в будинку або в офісі.

На похоронах дозволили бути присутнім не більш ніж 15 осіб. Рекомендується проводити похорон на відкритому повітрі.

З 4 травня також передбачається, що відкриються парки та міські сади, але за умови, що дозвіл на це дадуть мери міст. Цього тижня італійцям нарешті дозволять індивідуальні тренування при дотриманні заходів безпеки.

Магазини роздрібної торгівлі та музеї відкриються 18 травня, тоді ж будуть відновлені командні тренування. Салони краси, перукарні, а також бари й ресторани почнуть роботу 1 червня.

Іспанія

Карантин у країні знову продовжили, але пом'якшили деякі обмеження для дітей, яким із середини березня було взагалі заборонено виходити з дому. Тепер дітям до 14 років дозволили виходити на вулицю з 8 до 10 години дня. Вони можуть гуляти в супроводі дорослих одну годину на день. Однак відвідувати дитячі майданчики ще не можна.

На початку травня іспанцям дозволили займатися спортом на вулиці з дотриманням дистанції.

Більш відчутне пом'якшення карантину в Іспанії почнеться ближче до кінця травня, а повний вихід країни з карантину запланований на кінець червня.

Іспанський уряд опублікував чотири стадії виходу з карантину, які будуть залежати від епідеміологічних показників.

Нульова стадія – та, в якій іспанці перебували при жорсткому карантині. Потім настає 1 стадія – початкова, коли відкриється малий бізнес за умови виконання суворих заходів безпеки, з рекомендованими годинами відвідування для осіб, старших за 65 років. Також дозволять відкритися готелям і туристичним апартаментів, виключаючи громадські зони. Храми й собори зможуть відкритися з можливістю займати сидячі місця не більше ніж на 1/3.

На другій стадії ресторани зможуть приймати людей усередині приміщення за столами, відкриються кінотеатри, театри та інші установи з нумерацією місць, з обмеженням щонайбільше на 1/3 місць.

Стадію 3 уряд Іспанії назвав просунутою. У ресторанах і барах можна займати половину місць за умови дотримання суворих заходів поділу відвідувачів. Обмеження на пересування залишаться.

Місцева преса пише, що країна буде готова приймати туристів не раніше 2021 року.

Франція

Обмежувальні заходи в країні продовжили до 11 травня, коли зможуть відкритися школи, коледжі та виші. При цьому ресторани, бари й кінотеатри залишаться закритими.

Скасування обмежувальних заходів планують запровадити відразу у всіх регіонах Франції.

Німеччина

Пом'якшення карантинних заходів у країні почалося ще 20 квітня, зокрема, уряд дозволив відкрити школи для старшокласників і магазини площею 800 кв.м.

З 4 травня розпочався другий етап послаблення карантинних обмежень. Вирішено відкрити всі торговельні центри та магазини незалежно від розмірів торговельної площі в регіонах Саксонія-Ангальт, Тюрінгія та Рейнланд-Пфальц. При цьому всі повинні дотримуватися правила соціальної дистанції та гігієни.

У країні відновився навчальний процес для школярів передостанніх і четвертих класів, відкрилися церкви, мечеті та синагоги.

У багатьох містах також відкрилися музеї, виставки, зоопарки та ботанічні сади за умови дотримання дистанції.

У землях Саксонія-Ангальт дозволені зустрічі до п'яти осіб при дотриманні мінімальної дистанції 1,5 метра. Це дає можливість відновити заняття спортом у клубах і проведення різних освітніх заходів. В інших 15 землях залишається чинною заборона на зустрічі більше двох осіб.

Рішення про відкриття дитячих садків, шкіл для всіх класів буде ухвалюватися 6 травня. Тоді ж буде вирішено, чи запроваджувати наступний етап послаблення карантину – відкриття ресторанів, кафе й готелів.

США

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп оприлюднив план виходу країни з карантину ще 17 квітня. План складається з трьох етапів, реалізовувати які на власний розсуд повинні губернатори.

Етап перший. Люди, як і раніше, повинні за можливості працювати вдома і не збиратися в групи більше 10 осіб. Не рекомендуються поїздки, які не належать до роботи та не мають екстреного характеру.

При цьому можуть відкрити кінотеатри, храми й спортивні об'єкти за умови дотримання заходів соціального дистанціювання.

Етап другий. Можна відкрити школи та відновити поїздки і виходи з будинку в другорядних справах.

Етап третій. Дозволяється відвідування лікарень і будинків престарілих. Можна відновити робочий процес.

Кожен етап має тривати близько двох тижнів, якщо захворюваність не почне знову збільшуватися.

Одночасно люди, схильні до підвищеного ризику ускладнень від Covid-19, повинні залишатися вдома, аж до початку третього та останнього етапу.

Найближчим часом пом'якшити обмеження готуються влади декількох штатів. Зокрема, в Теннессі з початку травня планують відкрити ресторани й торговельні точки, а в Айдахо більшість приватних підприємств планували відновити роботу з 1 травня, якщо число заражень і смертей не почне зростати знову.

Ізраїль

Уряд країни ухвалив рішення про ослаблення карантину з 26 квітня (за винятками Дня пам'яті і Дня незалежності).

В Ізраїлі дозволили продаж їжі в ресторанах на винос, роботу перукарень, салонів краси, косметичних кабінетів, включаючи лазерну епіляцію, і магазинів (крім критих торговельних центрів).

Маски, як і раніше, повинні носити в громадських місцях всі, починаючи з 7-річних дітей. Виняток становитимуть ті, хто має медичні протипоказання, підтверджені довідкою, або займається спортом. Штраф буде призначатися вже за перше порушення цього правила.

Також посилено контроль за дотриманням бізнесом правил роботи в умовах надзвичайної ситуації. Штраф – 2000 шек. (15,4 тис. грн).

Що стосується відновлення роботи шкіл та дитячих садків, то на першому етапі дитячі сади планують розділити на дві групи приблизно по 15 дітей у кожній. Кожна група буде відвідувати сад одну частину тижня, а іншу – займатися в рамках дистанційного навчання.

Навчання в класах початкової школи буде проходити за тим же принципом. Учні класів середньої школи й десятого класу продовжать дистанційне навчання.

Учні старших класів продовжать підготовку до випускних іспитів одночасно з дистанційним навчанням. Зустрічі з викладачами для підготовки до іспитів проходитимуть групами по 10 осіб, і перевага буде надаватися дітям з особливими потребами, школярам, які отримують допомогу соціальних служб, і школярам з сімей нових репатріантів.

Польща

Поступова відмова від карантинних обмежень в країні почалася 20 квітня. Урядовий план поступового ослаблення карантину складається з декількох етапів.

Перший етап – відкриття лісів і парків, виключаючи дитячі майданчики. Другий – пом'якшені правила торгівлі. Крім того, у церквах і культових будівлях зможе перебувати одна людина на 15 кв. м.

Громадяни, як і раніше, зобов'язані носити маски в громадських місцях і дотримуватися соціальної дистанції. Дистанційна робота вітається.

У польському МОЗ не виключають, що носити маски та дотримуватися соціального дистанціювання доведеться протягом року або двох, або доти, поки не почнуть продавати вакцину від COVID-19.

Школи, університети та дитячі садки в Польщі будуть закриті до 24 травня. Випускні іспити в школах і коледжах, які зазвичай починаються в травні, перенесли на червень.

Пом'якшення карантину почали також Кіпр, Вірменія і ще низка країн. Так, вірменська влада, незважаючи на високий рівень захворюваності коронавірусом в країні, з 4 травня 2020 року знімає всі обмеження на пересування країною, відкриває перукарні, виробництво, зоопарки та професійні спортивні клуби. Ресторани й кафе зможуть працювати тільки просто неба.

Раніше «Слово і діло» писало, що Кабмін затвердив пом'якшення карантину, і які заклади відкриють з 11 травня.

Також ми розбиралися, кого тестують на COVID-19 у першу чергу в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: