«Травневі» на карантині: чи можуть оштрафувати за виїзд на природу

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Карантин в Україні буде діяти до 11 травня з посиленими заборонами на відвідування парків, скверів, прибережних і лісопаркових зон. Отже, карантинні обмеження охоплюють травневі свята, які українці люблять проводити на природі, чому сприяють і додаткові вихідні. Водночас за період карантину суди оштрафували 105 осіб за порушення обмежень. За даними пресслужби Державної судової адміністрації, всього правоохоронці до судів передали 4581 адмінпротокол щодо порушення карантинних обмежень. Серед них 533 – повернули на доопрацювання, а розглянули – 746. Більшість рішень – 641 – були на користь громадян і тільки 105 осіб зобов'язали сплатити штрафи. Чи можуть оштрафувати українців за шашлики в лісопарковій зоні та відвідування парків або скверів, «Слово і діло» розбиралося разом із керівником проєктів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлією Кириченко.

Чому протоколів більше, ніж судових рішень?

Протоколів за порушення карантину складено досить велику кількість, але судових рішень мало. Є три можливі причини такої ситуації. По-перше, рішення вчасно не надходять до судового розгляду.

По-друге, суди просто не встигають розглядати всі справи, адже інстанції також працюють у карантинному режимі, навантаження у них колосальне за іншими провадження, а карантинні справи просто навалилися додатково. Тож не виключено, що якісь справи будуть згортатися.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

Також є вердикти, винесені на користь громадян. Як правило, це пов'язано з тим, що були неточності при складанні протоколу, наприклад, поліцейські припустилися якихось помилок. Найчастіше немає понятих, які б запевнили, що був факт порушення. У такому разі суд не може переконатися, що було порушення і виносить рішення на користь громадян.

Чи покарають за виїзд на шашлики?

На період травневих свят усі карантинні заборони є чинними, у тому числі й норма про скупчення людей, що стосується також виїзду з друзями або близькими на шашлики.

За розведення багать у лісопарковій зоні поліцейські дійсно можуть скласти протокол і оштрафувати, потрібно бути обережними. Експерт при цьому вказала, що після великих лісових пожеж штрафи були збільшені у 18 разів. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах можна отримати штраф від 1 500 до 4 590 гривень. Якщо це призведе до лісової пожежі, можуть оштрафувати на суму від 91 800 гривень до 153 тисяч гривень.

Чи оштрафують за відвідування парків і в якому разі?

З 6 квітня діє заборона на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопарків, прибережних зон. Пом'якшень щодо прогулянок у парках, скверах, лісопаркових зонах на травневі свята ніхто не запроваджував. Однак у нормативно-правовій базі є нюанси.

Наприклад, поняття «лісопаркова зона», «прибережна зона» в Україні визначені законодавством, в екологічному праві. Водночас багато питань викликає інше поняття: що таке «публічне місце»? Нормативно це не визначено, тільки в законі, який спрямований на боротьбу з курцями зазначено, що заборонено палити в публічних місцях. Але застосовувати цей термін у даній ситуації не можна.

Також безпосередньо поняття «відвідування» парку, скверу доволі широке. Намір відвідування повинен бути зафіксований у протоколі. Суд повинен побачити, що був намір саме відвідати парк для прогулянки.

Наприклад, якщо дорога на роботу або до хворих родичів, яким потрібно принести ліки, йде через парк, то пройти повз – не означатиме «відвідування» парку. Відповідно, у такому разі штрафувати й складати протокол не повинні. Якщо ж є побічні ознаки, що був намір дійсно гуляти в парку, накладається штраф. Однак при цьому потрібно довести намір відвідування парку.

Додамо, мер Києва Віталій Кличко заявив, що за порушення карантину в столиці правоохоронці склали 951 адміністративний протокол.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: