ЗНО і карантин: нові дати проведення оцінювання, вступної кампанії та початку навчального року

Читать на русском

Незважаючи на карантин через коронавірус, ЗНО та вступна кампанія мають відбутись і для цього Міністерство освіти і науки розробило два можливих сценарії. «Слово і діло» зібрало інформацію про терміни проведення пробного ЗНО, а також ЗНО, враховуючи обидва сценарії тривалості карантину, та подивилось, коли прогнозується початок вступної кампанії та новий навчальний рік.

Пробне ЗНО

Український центр оцінювання якості освіти переніс проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання з березня на 4 та 11 квітня 2020 року.

Пробне тестування з української мови і літератури замість 21 березня відбудеться 4 квітня. Тестування з інших предметів замість 28 березня – 11 квітня.

Учасникам пробного ЗНО надійдуть нові запрошення-перепустки з актуальними датами – їх потрібно буде роздрукувати для участі в тестуванні.

Нагадаємо, що пробне ЗНО є платною послугою для учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних та юридичних осіб. Вартість одного тестування для одного учасника оголошено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Для отримання результатів пробного ЗНО кожному учаснику потрібно буде занести свої відповіді до спеціального сервісу «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» у такі терміни:

  • 4 – 6 квітня (українська мова і література);

  • 11 – 13 квітня (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, німецька, французька та іспанська мови).

Результати тестування з української мови і літератури будуть оприлюднені на інформаційних сторінках учасників до 10 квітня, з інших предметів – до 17 квітня.

Реєстрація для проходження пробного ЗНО не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії ЗНО. Результати пробного ЗНО не буде зараховано як оцінки за державну підсумкову атестацію та не буде використано для участі в конкурсному відборі під час вступу до вищих навчальних закладів.

Нові дати проведення ЗНО

У зв’язку із загальнонаціональним карантином МОН розробило два сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.

Перший сценарій: карантин завершується до 1 тижня червня

Випускники 11-х класів будуть навчатися до кінця червня. ЗНО стартує орієнтовно в останній тиждень червня і закінчується орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня. Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Іспити зі всіх предметів будуть проходити з 25 червня до 17 липня.

Результати ЗНО будуть оголошені не пізніше 31 липня.

Додаткова сесія ЗНО (для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній сесії,) попередньо запланована з 28 липня по 11 серпня.

Під час ЗНО в одному приміщенні має перебувати не більш ніж 15 осіб на відстані 1,5 метрів між собою.

Другий сценарій: карантин продовжується до початку серпня

ЗНО для учнів 11-го класу стартує в середині серпня і закінчується до середини вересня. В такому разі вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня.

Іспити зі всіх предметів будуть проходити з 17 серпня до 4 вересня.

Результати ЗНО будуть оголошені не пізніше 17 вересня.

Додаткова сесія ЗНО попередньо запланована з 22 вересня до 6 жовтня.

Вступна кампанія 2020 року

Початок реєстрації електронних кабінетів для вступу за першим сценарієм має розпочатись 1 серпня, а за другим – 25 вересня.

Вступні іспити та творчі конкурси (за виключенням військових навчальних закладів) пройдуть протягом 1 – 12 серпня, а для абітурієнтів, які вступають за контрактом, – до 22 серпня. За другим сценарієм – протягом 25 вересня – 3 жовтня, а для контрактників – до 13 жовтня.

Прийом заяв та документів у електронній формі триватиме з 13 до 22 серпня, а в іншому разі – з 4 до 13 жовтня.

Зарахування абітурієнтів на місця держзамовлення стане відомо 1 вересня або за другим сценарієм – 23 жовтня.

Початок навчального року для студентів І курсу переноситься на 15 вересня або на 2 листопада.

Для студентів вишів

За обох сценаріїв для студентів вишів невипускних років навчальний рік має завершитись так, як і планувався.

Екзаменаційні та залікові сесії університети можуть провести дистанційно в тому графіку, який затверджено закладом. У разі, якщо обов’язкову аудиторну роботу студенти не можуть виконати дистанційно, ВНЗ має перенести її на наступний навчальний рік.

Для випускників захисти дипломних робіт та атестаційні іспити проводитимуться дистанційно, крім єдиного державного кваліфікаційного іспиту та атестації осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук.

Раніше «Слово і діло» розпитало експерта щодо дистанційного навчання, та як його удосконалити.

Також ми розбиралися в історії проведення ЗНО, коли воно було започатковано та як розвивалося.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: