Робота під час карантину: які професії будуть користуватись попитом

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Кабінет міністрів планує створити велику кількість «простих» робочих місць, щоб забезпечити дохід тим, хто втратив роботу через кризу. Уряд пропонує йти «класти бруківку або озеленювачем». Сума доходу за таку роботу коливається в межах 6000-8000 гривень. У коментарі «Слово і діло» експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко позитивно оцінив пропозицію уряду, але підкреслив, що у зв'язку з карантином і бізнесу, і працівникам потрібно переорієнтуватися та освоювати нові професії, які користуються великим попитом, як показав карантинний період. Зокрема, упор на сферу інтернет-торгівлі та послуг.

На думку фахівця, ініціатива Кабміну краще, ніж уряд взагалі б нічого не пропонував та ігнорував питання. Зарплата в розмірі 6-8 тисяч гривень далека від того заробітку, який отримували в країнах ЄС заробітчани за аналогічну роботу. Однак сезонні роботи в країнах ЄС для багатьох українських заробітчан на паузі, можливо, на тривалий період, пояснив економіст.

«Звичайно, за подібну працю заробітчани отримували більше. Але в країнах ЄС також інша ситуація, можливо, умови оплати будуть іншими, а велика кількість місць зовсім втрачена на тривалий термін. До того ж виїхати на заробітки на колишніх умовах буде вкрай складно. Спецрейсами скористається тільки мала частина. Це не той рівень міграції. Тому Кабмін вибрав правильну політику – створювати робочі місця в Україні», – прокоментував Володимир Сіденко.

Економіст при цьому уточнив, що за рахунок бюджетних грошей створити велику кількість робочих місць неможливо, потрібно стимулювати приватний капітал.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

За його словами, перспективними в питанні створення нових робочих місць зараз є інфраструктурні об'єкти й дорожня галузь. Також потрібно зайнятися екологічним відновленням Житомирської області, Чорнобильської зони. Відповідно зайнятість населення можна розвивати і в цьому напрямі, додав експерт.

Однак, на думку експерта, у нових реаліях життя потрібно думати набагато ширше і розвивати ті сфери, які будуть перспективними в майбутньому, в умовах будь-якої кризи. Економіст зауважив, що криза може відкрити українцям і нові можливості при правильній політиці, перекваліфікації.

Володимир Сіденко позначив, що через карантин зріс попит на онлайн-послуги.

«Фахівці, які надають різні онлайн-консультації, кур'єрські служби та служби доставки та які пов'язані з різною дистанційною інтернет-торгівлею і послугами, затребувані зараз і будуть користуватися попитом навіть після закінчення карантину. Люди вже відчули певні переваги. Тому певний перерозподіл на ринку станеться», – роз'яснив експерт.

Також експерт додав, що сфери, які можна переводити в онлайн, будуть розвиватися надалі і після карантину.

«Наприклад, вже заговорили про четверту промислову революцію. Є навіть напрям, який пов'язаний із 3Д-принтерами, які дозволяють переходити до місцевих виробництв. Тобто купується вже програмне забезпечення для виробництва. Це може бути основою для децентралізованого точкового виробництва. Україні точно час думати про нові технології та нові сфери зайнятості», – прокоментував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи та що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше ми розбиралися, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: